Ett jättesteg för bildredigering inom CMS

In Javascriptramverk, Play-kanal / Multimedia by MKSE.com Redaktion Martin Edenström11 Comments

Det var ett tag sedan vi fick funktioner för att croppa, förminska och förstora bilder i CMS. Säkerligen funktioner som idag har 7-8 år på nacken.

Sedan dess har inte mycket hänt. Det har tillkommit möjlighet att lägga till viss inbränd text och sätta på ramar (även om detta varit förvånansvärt ovanligt). Men främst har utvecklingen handlat om rent teknisk hantering som att optimera storlek på bilder (via bibliotek som Yahoo! Smush.it), förändra format från JPG och GIF till PNG samt namnge dem med smarta taggar och kategorisering á la DAM-hantering i CMS:et.

Märkligt är att även de extremt populära filtren som slog igenom i Instagram helt saknats inom CMS-verktyg.

Det upplevs fortfarande både komplext och dyrt av många webbredaktörer att behärska och införskaffa en Photoshop-licens. Samt tidskrävande att få materialet behandlat i Photoshop in i CMS.

Aviary storsatsar nu för att ge en bättre bildhanteringsupplevelse för CMS-redaktörer. Företaget kallar sig själva för framtagare av världens bästa foto editor. De satsar på att bli en teknikleverantör genom ett genomarbetat SDK, mycket kraft på test och plattformsoberoende.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Storbolags behov av content och DAM ökar med 500 procent, mängder av jobb ändå i fara

Med användare som Mailchimp har deras asset manager ett GUI som börjar slå igenom. Plattformen satsar hårt på mobila lösningar och finns även som native app för iOS, Android, WP7, Windows 8 och i en mobilanpassad HTML5 variant. Det finns enkla sätt att få gränssnittet anpassat för den egna plattformen. Det finns även redan Aviary plugins för t ex WordPress CMS 3.

De nya funktionerna erbjuds är:

 • Lägga till grafiska effekter
 • Lägga till ”Stickers”
 • Lägga till ramar
 • Lägga till bildförbättrande åtgärder
 • Lägga till ljus
 • Ändra bildmättnad
 • Ändra kontrast
 • Ändra skärpa
 • Lägga till fokus
 • Rita med pensel
 • Lägga till inbränd text
 • Ta bort röda ögon
 • Lägga till vitare tänder
 • Tvätta ”fläckar”

De erbjuder även ”in-app purchases” inom sitt utvecklargränssnitt för att få igång användandet. En helt klar uppdatering från tidigare bildredigeringsmöjligheter.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Frontify köper bolag, skapar "ny era för DAM-plattformar"

Även amerikanska Telerik Sitefinity som ofta är snabba ut med nya CMS-funktioner har i senaste version 6.1 sett till att uppdatera från de vanliga 2-3 bildredigeringsvalmöjligheterna till numera ett 20-tal funktioner (som även inkluderar möjligheten att förändra färger).

Då vi sett flertalet kompetenta HTML5-anpassningar av bildhantering (ända sedan vintern 2010) och Adobe Photoshop numera helt hamnat i molnet var det bara en tidsfråga innan CMS-funktionerna för bildhantering blev bättre. Nästan märkligt att en sådan ”killer app” för systemtillverkarna tagit så pass lång tid.

Muro, DarkRoom, Sketchpad, Pixastic, Bomomo och Harmony är andra HTML5-editorer som går att använda allena eller delvis skulle gå att integrera i ett CMS.

Genom att belöna webbsajter med komprimerade, optimerade och storleksanpassade bilder i sina sökresultat har på senare tid även Google hjälpt till att få fram bättre bildhantering inom den vanliga och mobila webben.

 

e-Spirit Forrester

Kommentarer

 1. Det finns stöd för Aviary, och ett flertal andra avancerade tredjeparts bildbehandlingsverktyg i Drupal sedan en bra tid tillbaka (se https://drupal.org/project/imageeditor)

  Aviary har funnits ett tag nu, och värt att notera är att Twitter använder sig av deras verktyg sedan december förra året (http://techcrunch.com/2012/12/10/twitter-brings-aviary-powered-photo-filters-to-its-android-and-iphone-apps/)

  Avancerad bildredigering är något som dock kunderna sällan efterfrågar, därför implmenteras det också sällan.

 2. Alla som är här inne är inte lika heta på ”plugins” som herrarna vill påskina. Det är rätt trevligt i rollen som redaktör att få reda tips då och då.

 3. Om det handlat om att informera om vad som finns så hade Martin kunnat göra det istället för att skriva att det inte finns…

 4. Ursäkta om min kommentar kanske var lite olydlig Desiree.

  Men, om man som den här sajten utger sig att vara:
  ”Störst på CMS. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint, Polopoly, Escenic och Sitevision.”

  Vilket också fläskas på om i sidhuvudet, så har man även ett journalistiskt ansvar mot sina läsare.

  Det ansvaret handlar om att förmedla ett så opartiskt och korrekt innehåll som möjligt, med få undantag. Ett sådant undantag är innehåll som klart och tydligt skrivs från ett personligt perspektiv. T.ex blogg-inlägg.

  Det är trist nog något som personerna bakom den här sajten har misslyckats med. För oss som jobbar inom branschen framgår det tydligt att någon har en nagel i ögat framförallt för Drupal. Innehåll om Drupal är oftast med en övertydligt negativ ton och även klart och tydligt baserad på väldigt lite faktakoll.

  Den här nyheten är typisk, den får dig att tro att bilredigering i webbaserade CMS har varit, rent ut sagt, skit fram tills nu.

  Notera t.ex. meningen:
  ”Det finns även redan Aviary plugins för t ex WordPress CMS 3.”

  Har kan man skönja författarens förvåning om att någon redan hunnit skapa ett tillägg till WordPress. Alltså, en form av ”wow”-faktor exponeras till dig som läsare.

  Dock tog det bara mig ett enkelt klick på den länken för att ana oråd. Det är ingen ny plugin och den har inte heller uppdaterats på ett helt år.

  Med tanke på att artikeln slår på trumman om att Aviary nu:
  ”De satsar på att bli en teknikleverantör genom ett genomarbetat SDK, mycket kraft på test och plattformsoberoende.”

  Ja, då ringer varningsklockan direkt för mig om ifall en ett år gammal plugin innehåller fullt stöd för det nya. Eller om utvecklarna av den har lagt av. Återigen, notera att i nyhets-texten användes ”Det finns redan…” alltså en klar och tydlig indikation på att detta var helt nytt, men där det med någon sekunds efterforskning framgå att detta är en gammal plugin som dessutom med stor sannolikhet inte kommer att få några uppdateringar att tala om…

  Jämför det med den plugin som finns till Drupal, https://drupal.org/project/imageeditor. Där har du dels en mycket överskådlig och lättläst modul-sida. Det framgår snabbt att det handlar om en modul som underhålls bra och via en snabb titt i issue-kön så hittar vi ett ärende av utvecklaren själv med rubriken ”Convert Aviary to v3 API”.

  Visserligen inte mer än en länk till Avierys egen documentation, men jag ser det som en tydlig indikation på att stöd för nyaste Aviery bilredigeraren är på gång.

  Det jag beskrivit ovan tog mig betydligt mindre att hitta än det tog mig att skriva den här kommentaren.

  Detta är tyvärr rätt typiskt för MKSE, där skribente(n/ernas) personliga åsikter och agg lyser igenom för oss som har lite koll. Tyvärr gör det att du Desiree, och alla andra läsare, får en snedvriden och felaktig bild av det som den här sajten påstår sig bevaka.

  Därför råder jag dig att aldrig basera dina val baserat på informationen här. Hittar du något intressant, gör snabbt din egen faktakoll eller sök efter artiklar på andra sajter. Då kommer du snabbt att få en bättre bild klar för dig och risken för att du gör ett felval baserat på dålig information minimeras.

 5. Ska inte sajten som är ”Störst på CMS. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint, Polopoly, Escenic och Sitevision.” ta och lägga ner, alternativt använda sig av en byrå för att fräsha upp sajten lite och när han ändå håller på skaffa lite vettiga skribenter. Tänk vad intressant bloggen skulle vara om alla de utvecklare som är ”Störst på CMS. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint, Polopoly, Escenic och Sitevision.” iställer kunde få skriva om intressanta saker. Jag vet att jag är off topic här men allt rackande på Drupal, och framförallt vissa byråer är jäkligt tröttsamt. Martin du kanske ska komma som speaker på nästa DrupalCamp Sthlm och snacka lite om vad som är ”nytt” och ”hett” inom branchen. Kanske är det något häftigt som responsiva sajter eller säkerhetshål i Drupal.

 6. Ett annat alternativ är ju att folk (som bryr sig) startar upp en egen site som motpol? Det borde ju vara oerhört befriande (för oss alla) så kom igen nu, det är bara att sätta igång.

 7. gå till idg och läs om att fejjan har driftsproblem då

 8. Det är ju jättebra du berättar om detta stöd framtaget till just den plattformen. Det kände jag inte till.

  Jag tror säkert förespråkare av andra plattformar kan berätta om annat stöd och andra implementationer. Tror du inte? Det kan ju vara så att det finns fler som faktiskt har implementerat en tredjepartsprogramvara menad för implementation! Det vore ju fantastiskt.

  Och tänk vad bra och långa alla artiklar blivit om jag kollat upp och skrivit om alla dessa varianter, varje gång.

Leave a Comment