Fysiska shoppingbagar med automatisk betalningsmöjlighet och storlekshjälp närmar sig

In Adobe AEM, Nyheter, Omnikanal by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Adobe är inte ensamma om visionen om att göra e-handelns varukorg fysisk genom en smart shoppingbag. Flera team verksamma inom digital transformation för retailföretag har nosat på samma idé de senaste månaderna.

Men Adobe tillhör de som kommit längst och faktiskt kunnat demonstrera sin lösning nu i vår. En uppkopplad röd läderväska har skapats som kan läsa av t ex en klädbutiks RFID-taggar på olika varor. Och som dessutom via NFC ständigt kan vara i synk med shopparens mobiltelefon.

Istoppade varor syns löpande i mobiltelefonens inloggade e-handelssajt eller shoppingapp. Givetvis fungerar det även ”åt andra hållet” så att mCommerce istoppade varor skulle kunna gå att enkelt lägga undan / letas fram när kunden anländer till butiken. I mobiltelefonen finns säkerheten och acceptansen för betalning, så efter att beslut tagit om att köpa varorna i butik krävs bara ett verifierande checkout-click på mobilskärmen varpå kunden spatserar ut med sina nya varor.

I konceptet finns dessutom en koppling mot stora skärmar i t ex provrum som visar upp vilka varor som finns i den smarta shoppingbagen och hjälper till med storleksanpassning och personaliserande egenskaper.

Teknologin sniffar därmed på en av nästa års större trender att vi ska bli mindre beroende av alla olika skärmar (”The Best Interface is No Interface” som Golden Krishna från Google uttrycker det). Checka ut med en vara ska inte kräva swipandes, inloggningar, app-letande och laddtid. Det ska via IoT kunna ske i en bag som kommunicerar med mobilen i kundens ficka på ett mer autonomt sätt.

0mdr
timmar i kö spenderar shoppare idag

Capgemini Consulting Research påstår att kunder generellt spenderar 39 miljarder timmar i kö i olika butiker varje år. Adobe och Capgemini är i team med butikskedjan Twist för att ta fram denna nya ”Fast track” teknologi.

På fronten utmaningar syns, inte minst Europas, brist på telefoner med stöd för NFC. Något som enligt vissa analyser kommer fördubblas varje år fram till 2018 då NFC verkligen nå de större massorna. Och NFC i Iphone 6/6S är t ex helt låst till Apple Pay (som bara finns i ett fåtal länder och i bästa fall kommer till Sverige ”i slutet av året”).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Barilla köper in D2C Commerce med 3D samt personaliseringsmotor på Adobe Experience Cloud

Leave a Comment