GazeHawk erbjuder eye-tracking för 373:- SEK per sida

In Analys / Statistik, Nyheter, Tillgänglighetby Martin Edenström4 Comments

I USA har web usability specialisterna Brian Krausz och Joe Gershenson lanserat GazeHawk, en ny teknik för att göra eye-tracking “för alla”.

GazeHawk's heat  maps show where eyes tend to turn

Det i popularitet stigande användbarhetsmätningsmetoden (den letade sig in hos IDG.se under onsdagen) finns sedan ett tag tillbaka med samma erbjudande (om än ifrågasatt) i Sverige från lokala MRC international.

GazeHawk använder vanliga webbckameror kombinerade med egen heat mapping mjukvara och en stab av hundratals eye trackning-testare.

Tekniken som används är en infraröd stråle som skjuts mot användarens pupill. Då ska det gå att se vilken del av en sajt användaren tittar på.

Fler artiklar om ämnet:  Eyetracking i Tobii Pro Sprint skapade Studiefrämjandets nya webb

Krausz och Gershenson säger tekniken bara kostar 1/10 av andra eye-tracking metoder. Det motsvarar 49 dollar per webbsida.

Kommentarer

  1. Pingback: Tweets that mention GazeHawk erbjuder eye-tracking för 373:- SEK per sida | Might Know Something Else -- Topsy.com

  2. Är du verkligen säker på att _mjukvaran_ skjuter ir-strålar? Hur då?

  3. Vad jag menar är att det måste till hårdvara för att skicka ut ir. Visserligen kan mjukvara säga till hårdvaran att blixtra, men mjukvaran i sig själv kan inte göra det. Sen undrar jag också om det verkligen finns någonting i en normal webbkamera som kan emittera ir. Möjligen registrera, men inte skicka ut. Vad jag antar att skribenten försöker skriva om är tekniken att registrera reflektioner från NIR-blixtar i pupillen och/eller på iris, men så vitt jag förstått så använder gaze hawk bara vanliga webbkameror, dvs. bildanalys enbart, och inte den teknik som jag just beskrivit.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.