GazeHawk erbjuder eye-tracking för 373:- SEK per sida

In Analys / Statistik, Nyheter, Tillgänglighet by MKSE.com Redaktion Martin Edenström4 Comments

I USA har web usability specialisterna Brian Krausz och Joe Gershenson lanserat GazeHawk, en ny teknik för att göra eye-tracking ”för alla”.

GazeHawk's heat  maps show where eyes tend to turn

Det i popularitet stigande användbarhetsmätningsmetoden (den letade sig in hos IDG.se under onsdagen) finns sedan ett tag tillbaka med samma erbjudande (om än ifrågasatt) i Sverige från lokala MRC international.

GazeHawk använder vanliga webbckameror kombinerade med egen heat mapping mjukvara och en stab av hundratals eye trackning-testare.

Tekniken som används är en infraröd stråle som skjuts mot användarens pupill. Då ska det gå att se vilken del av en sajt användaren tittar på.

Krausz och Gershenson säger tekniken bara kostar 1/10 av andra eye-tracking metoder. Det motsvarar 49 dollar per webbsida.

Kommentarer

  1. Pingback: Tweets that mention GazeHawk erbjuder eye-tracking för 373:- SEK per sida | Might Know Something Else -- Topsy.com

  2. Är du verkligen säker på att _mjukvaran_ skjuter ir-strålar? Hur då?

  3. Vad jag menar är att det måste till hårdvara för att skicka ut ir. Visserligen kan mjukvara säga till hårdvaran att blixtra, men mjukvaran i sig själv kan inte göra det. Sen undrar jag också om det verkligen finns någonting i en normal webbkamera som kan emittera ir. Möjligen registrera, men inte skicka ut. Vad jag antar att skribenten försöker skriva om är tekniken att registrera reflektioner från NIR-blixtar i pupillen och/eller på iris, men så vitt jag förstått så använder gaze hawk bara vanliga webbkameror, dvs. bildanalys enbart, och inte den teknik som jag just beskrivit.

Leave a Comment