”Inga CMS växer”, Drupal skapar ”digital experience management” position

In CXM, Drupal by MKSE.com Redaktion Martin Edenström5 Comments

Lagom till Drupals 13-årsdag presenterar grundaren Dries Buytaert en sammanställning om hur bolaget den senaste tiden inriktat sig på att inte missa CXM-tåget. Framöver flyttas fokus från ”CMS” till ”digital experience management”. Han ber även hela Drupal-communityt att göra samma sak.

Betydelsen av ”digital experience management” är enligt Buytaert att publicera innehåll enkelt tillgängligt på multipla enheter och möjliggöra att sajten kan bli enkelt integrerad med andra verktyg som sociala media och CRM, e-mail och kampanjhanteringssystem. Drupal bör heller inte längre använda termen WEM enligt Buytaert. Det är ”W” i akronymen som inte passar dagens verklighet med Google Glass, mobiler eller spelkonsoller.

Drupals grundare tror att då CMS blir mer komplexa blir de allt mindre relevanta. Buytaert menar även att det syns då inga CMS växer idag.

Öppna källkodssystem ska ha en fördel i dess vana att jobba med egna communities vars gemensamma arbete motarbetar en central komplexitet.

Drupal 8s framtidfa fokus blir att skapa en användarupplevelse som är så bra att den möjliggör skapande av innehåll och tjänster oavsett hur simpel eller komplex uppgiften är. ”In-place editing” kallas för nyckel i det arbetet.

En sammanställning över toppegenskaper i ett CMS genom åren bjuder Dries även på:
drupal 13 years

Kommentarer

 1. In-place editing har funnits i episerver, sitefinity, sitecore sedan 2006!!

 2. Drupal är inget bolag.

  Och sedan vet jag inte hur du läser Dries bloggpost…

  ”Few CMSs are actually growing in market share” betyder på svenska ”Det är få CMSer som har växande marknadsandelar”. In-place-editing beskrivs inte som en nyckel, han skriver bara att han är passionerad över att ha det i core. Vad han han skriver är ”Drupal’s biggest challenge going forward is to create a user experience
  that gets out of a user’s way and lets them do their business regardless
  of how simple or complex their task is.”

  Men det kan ju de som läser länken till du Dries bloggpost också läsa.

 3. Har Dries Buytaert förstått vad CXM är? Det verkar inte så på bloggposten eller hans sammanställning. Att flumma ut i enklare redigering för redaktörer, då är han inne på vad WordPress gör. Drupal har inte heller ett enat community bakom sig. Därav
  Backdrop forken.

 4. Nej där har du fel, ”Few CMSs are actually growing in market share” blir väl mer exakt ”Få CMS växer i faktisk marknadsandel”?

Leave a Comment