Ingen smärtfri utrullning av nya Tele2.se på EPiServer och Magento

In Adobe Commerce / Magento, Check out/Kassasystem, Microsoft .NET, Nyheter, Open source PHP, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

En av vinterns större upphandlingar presenteras idag med extra pompa och ståt. Tele2.se på en EPiServer CMS med Magento e-handel handlades upp av operatören i slutet av förra året. I samma vända gick även Apotek Hjärtat, SAS och Systembolaget ut i större webbupphandlingar. De senare två resultaten väntar vi fortfarande på.

Nya Tele2.se släpps samtidigt som en ett nytt erbjudande ersätter teleoperatörens hela tidigare affär. Stundande EU-regler har tvingat fram operatören, ett tag efter de flesta europeiska konkurrenter, att erbjuda ett helt bindningsfritt abonnemang. Dessutom paketeras alla snåriga, tidigare abonnemang ihop till ett enda stort konfigurerbart abonnemang. Tele2 passar även på att kasta in en gratis provmånad för nya kunder. En omdanande lansering för operatören.

Den nya sajten har försetts med mobilanpassad design, e-handel med boxade konfigurationssteg på one-page, fixerad header som uppmanar/bygger på gjorda e-handelsval (snyggt!, fast den ”fastnar” vid ”behålla nummer” under scroll) och ikonförsedda genvägar i topp. Checkoutflödet är fint med enbart personnummeruppslag (borde förvisso inte en större aktör som Tele2 följa Datainspektionens fjolårsriktlinjer med postnummer som tvåfaktorsuppgift vid folkbokföringsuppslag?), epost och mobil som första uppgifter. Därefter tas kunden till nästa, skuggade steg i flödet med betalsätt etc. Bra mobilanpassning.

Inget helt nyskapande, men modernt och väldigt ”2014”. Vidare används New Relic, Clicktale, AngularJS och Spin.js. Kombinationen av EPiServer och PHP Magento e-handel är ovanlig, men ett arv från lockade test med Comviq.se.

Till skillnad från nästan alla andra svenska operatörers webbar just nu verkar inte sajten jobba med personalisering eller undersökande profilering på något sätt.

Dessutom sker viss redesign från reklambyrån Forsman&Bodenfors med nya färger och ett delvis nytt grafiskt manér med skarpa färger. Även Kurppa Hosk är involverade, ansvariga för webbdesignen.

0mdr
omsatte Stockholmsnoterade Tele2 under 2013

Därmed är Tele2s utdragna 8 år på Open Text/RedDot .NET över.

Men lanseringen var inte felfri. Det krävdes både en dags redovisad ”nedtid” där bytet tillkännagavs samt strul under torsdagsmorgonen med enbart en redovisad login-ruta till CMS:et mellan kl 07:00-09:00. Att jämföra med t ex när DI.se rullade över på samma CMS vilket knappt den massiva trafiken med användare märkte. Sajten gick vid upprepade tillfällen dessutom ned vid lansering och redovisade enbart budskapet ”(null)”.

Ansvariga för EPiServer-affären är KnowIT, men Tele2 har sedan tre år tillbaka även interna resurser i Sverige och Ukraina (!) som jobbar med Magento PHP.

Alla redirects har gått hyfsat. Innehåll som finns kvar på sajten har hamnat rätt, men Google topplistat annat abbonemangsinnehåll leder inte till det nya erbjudandet men till 404-sidor (som i sin tur leder till en trasig/odesignad söksida).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Kappahl handlar upp ny partner inom digitalisering och kundupplevelse

Leave a Comment