Ledande system för e-handel i Finland 2019

In Adobe Commerce / Magento, Check out/Kassasystem, E-handel, HCL Commerce, Nyheter, Optimizely/Episerver Commerce, SAP Commerce Cloud, Shopify, WooCommerce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Det är intressant att ta del av plattformstrender i andra nordiska länder och ställa dem mot vad som händer på svensk hemmaplan. Vad bra då att finska rådgivarna på North Patrol släppts en lista över de vanligaste e-handelsplattformarna i Finland för 2019.

Hela 300 online butiker ska ha deltagit i undersökningen. Som gav följande resultat när finnarna fått välja e-handelslösningar de senaste åren. Ledare är faktiskt småsystem, en blandad systemkompott fick närmare 1/3 av alla undersökta företag. Största ensamma aktör är Adobe Magento 1 och 2 med hela 23 procent av de undersökta sajterna. En bra mycket högre siffra än representationen i t ex Sverige. Men North Patrol påpekar att detta är innan förvärvet och inte säkert att det kommer se likadant ut om något år eller två.

Vi har mer på samma ämne:  Delorean ny digital partner för organisationen Kvinna till Kvinna

Tvåa är skräddarsydda lösningar. Så kan det även se ut i Sverige, speciellt med den headless våg och tillbakagång vi sett sedan 2018.

WordPress WooCommerce finns på en tredjeplats med 8 procent av alla finska företag. Lokala e-handelssystemet SKJ Flowvy har hela sex procent av marknaden. 4 procent av marknaden har Shopify och SAP Commerce Cloud (Hybris). Episerver Commerce har 3 procent av marknaden liksom IBM Websphere, Pretasshop och Mycashflow.

Salesforce Commerce Cloud skiner med sin frånvaro, liksom de svenska lokala varianterna som Viskan, E37, Litium, Storm, Centra m fl.