Många missar på nya Riksdagen.se på EPiServer

In API, Nyheter, Offentlig sektor, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström12 Comments

För några kvartal sedan kallade MKSE.com nya Riksdagen.se för en av 2011-2012 år intressantaste releaser. Det visade sig bli en 2012 lansering, för EPiServer CMS 6 R2-projektet  av Doberman och Know IT gick live först nu i februari.

Projektet har varit i hetluften då Doberman anklagades av Daytona att stjäla design och då KnowITs prissättning för att vinna uppdraget i oktober 2009 starkt ifrågasattes.

Hur blev det då? Borta är det extremt avskalade, WAI-vänliga Riksdagen.se som förespråkades av många runt 2001-2003. Sajten frontar på sin nya startsida en egen flash-videospelare (!) med film från debatter etc. Till det hör två flikar där Aktuellt och kommande händelser listas, med bild. Tyvärr är inte denna centrala videospelare smartphone/iPad-vänlig, Flash-kravet blir det enda denna stora mängd besökare får ta del av.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Stor WordPress-förespråkande kommun överger open source för RPA-överflyttad Sitevision

Sökningen har vissa problem med att dela upp innehållstyper som protokoll från andra resultat. Detta irriterar besökare.

Gamla länkar till Riksdagen.se har inte översätts, de har bryskt brutits.

Sajten satsar, liksom många andra inom svensk offentlig sektor, mycket på öppen data via ett eget API.
Delar av kalendern, ett diagram över riksdagspartierna och en karta över valkretsar

Kalendern fick stor yta och syns på startsidan. Menyn utelämnades till förmån för fler flikar som efter klick ger en vänsterställd sidonavigation. Strax över footern finns sitemap och ”Lättläst”, ordbok, språkval i dropdown (bara två val) etc. En egen kundinputflik har utvecklats, den går till en aktiv blogg där 435 synpunkter från besökare besvarats.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Sida släpper nya digitala webbtjänster och portaler

Riksdagens främsta digitala kanal, Riksdagen.se, väntas bli en av flera releaser från Sveriges riksdag under året.

Kommentarer

 1. Alla inlänkar som nu är 404 går inte att förklara bort. Lär finnas en del politiker ute i landet nu vars bloggar ger läsarna felmeddelande vid t.ex. länkningar till motioner och lagtexter. Hur svårt är det att jobba med 301:or egentligen?

 2. Sökmotor, vet du?

  Jag gillar den. Transparent mot verksamheten! Jag hittar alla ledamöter med bild och info och vilka motioner de lämnat in. Jag kan se precis vilka ärenden som behandlas i de olika utskotten med filmer och detaljerad info om röstningen på avslutade ärenden. Skitbra!

 3. För övrigt är det så många som klagar på just Riksdagen.se söket, eller specifikt förändringarna mot det gamla söket, att den fått en egen ”kategori” i feedback-bloggen… 

 4. Klaga på den söken? Då får de komma till Australien, här är det inte mycket med sök ännu :)

 5. Klaga på den söken? Då får de komma till Australien, här är det inte mycket med sök ännu :)

 6. Detta är ju patetiskt. Sidan är mycket mer plottrig och svårnavigerad. Söket är heltrasigt. Till råga på allt sabbar man alla länkar… ja, för vem behöver inlänkar på webben egentligen? Hur tänkte de där..?

 7. Pingback: Kommentar: Webbriktlinjer för länkhantering » Sennbrink Konsult

 8. Pingback: Kommentar: Webbriktlinjer för länkhantering - Björn Sennbrink

 9. Pingback: Kommentar: Webbriktlinjer för länkhantering » Björn Sennbrinks privata blogg

Leave a Comment