NLiv.se tar fasta på realtids-trenden, några lustiga misstag

In Analys / Statistik, CDP, DMP, Escenic, Featured, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström1 Comments

MKSE.com gillar realtidsgreppen i dagens externa lansering av NLiv.se. Det syns redan i headern där logotypen ”SVD NÄRINGSLIV” försetts med toppbudskapet:

”Tisdag den 17 april, uppdaterad för mindre än en minut sedan”

Så långt allting väl. Uppgiften bygger på en omskrivning av klockslaget från den senaste Escenic CMS artikeln.

En uppgift som dock inte riktigt är korrekt över hela sajten. På livebloggsidan sägs det:

”Uppdaterad för ungefär 2 timmar sedan”

Trots att nya Näringsliv Live (baserad på Netdialog, berättar Leif Petersen) uppdaterades minuten innan.

Samt att läsarna nog hellre ser att börsinformationen på PHP-sidorna (ej Escenic java-CMS här) är helt färska, snarare än 6 timmar gamla. För all kursinformation inleds med uppgiften:

”Uppdaterad för ungefär 6 timmar sedan”

Hela Näringsliv Live har i övrigt dock lyckats med en fin realtidskänsla då livebloggandet avslutas med sammanställningen att:

”SvD Näringslivs startsida har de senaste 15 minuterna uppdaterats med 1 uppdaterad artikel”

Det bygger på när ett live-meddelande processats och blivit en artikel på NLiv.se. Snyggt.

Realtidsdata för redaktörer backend samt (som ovan) för besökare frontend är en jättetrend. Missa inte dessa MKSE-exempel (se slides om Aftonbladet.se, EPiServer/litium/SiteFinity-UI, ScribbleLive samt SvD.se). Helst ska allt se ut som ”branschstandarden” Google Analytics också. CMS-tillverkarna är just nu fasligt oblyga copycats inom detta.

Något MKSE däremot inte gillar med dagens näringslivsrelease är missen Schibsteds gör med sin attraktiva toppbanneryta. Runt 35% av alla besökare kommer få mer annons än innehåll då enbart startsidan väljer att gömma den toppfixerade bannern á  980px × 240px efter nedåtscroll.

Är det verkligen meningen att ”Hide” för annonsen på alla artikelsidor inte ska gälla? Det gör det mycket svårt att läsa redaktionellt innehåll för upp till fyra av tio läsare. I jämförelse använder DI.se’s panorama ”enbart” en 844px × 178px storlek.

DI.se väntas komma med en re-design (samt paywall lösning) senare i år.

Kommentarer

  1. Hej och tack för att du gillar våt livekoncept. Vi har sneglat bla på Guardian, men jag vet inte vilket verktyg de använder. UNT lanserade sin variant i veckan (https://twitter.com/#!/hannastjarne/status/190365044066893825) med ett egetutvecklat verktyg.
    Texten ”Uppdateras för xxx” håller vi på att åtgärda. Missen är att den just nu räknar när sektionen senast uppdaterades, vilket blir helknas på ganska statiska ramverk som för ex Börsen.

Leave a Comment