Offshore-projekt hamnar i Sverige, webbutveckling billig som i låglöneländer

In Nyheter, Offshore development by MKSE.com Redaktion Martin Edenström1 Comments

Utan att vi egentligen reflekterat över det har svensk webbutvecklingskompetens anslutit till vad som vanligtvis kallas låglönekonsultation.

I Eurons, och inte minst kronans, fall de senaste två åren har svensk IT-kompetens i runda slängar tappat 50% av sitt värde. En siffra inte långt ifrån den klassiska skillnaden mellan låglönekonsulting och vanlig konsulting (under offshore’s tidigaste dagar fick man 2 timmar i Indien per svensk timme).

Tittar vi längre tillbaks har prisfallet pågått sedan hela fem år tillbaka.

Senior, kvalificerad, ceritiferad och högskoleubildad webb- och IT-kompetens inom vilket område som helst går nu att få för inte mycket mer än vad östeuropeiska konsulter eller tom. mer senior indisk kompetens kostar.
0%
billigare har en svensk konsulttimme blivit på bara några år
Marknader där samtidigt timpriserna i jämn takt ökat för varje år.

En jättemöjlighet för företag med amerikansk bas som söker kompetent konsulting till sina offshore-beroende projekt. Flera beställare från branschen som MKSE.com har varit i kontakt med bekräftar att det under 2015 är mer intressant att lägga större delar av utvecklingsprojekt i Sverige pga. den billiga kronan. Dessutom kan då stordriftsfördelar nås av att utvecklare sitter närmare svenska och nordiska designteam, har samma tidszon och jobbar bättre och mer effektivt ihop tillsammans.

Att dessutom de svenska konsultpriserna legat egentligen helt stilla sedan fem år tillbaka hjälper även till.

Kommentarer

  1. @radareco “Prisutvecklingen på konsultmarknaden har varit dramatisk och fortsätter den nedåtgående trenden inom i stort sett samtliga kompetensområden. Uppblandade leveranser med offshore innehåll och prispress är de primära orsakerna. Resultatet blir en volymtillväxt i antal timmar på cirka 9 % med en priserosion motsvarande ca 7% per levererad konsulttimma”, säger Hans Werner, VD för Radar Ecosystem.

Leave a Comment