Offshore säkerhetsrisk, kunderna söker insourcing efter Covid-19 enligt IT-bolaget

In Offshore development, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Den totala nedstängningen av offshoreländer som Indien i sviterna av Covid-19 blottade hur sårbar dagens nordiska IT-leverans och förvaltning är. Det menar danska Netcompany Group A/S ledning med Gorm Hedløy och Christoffer Daae-Qvale i ett nytt uttalande samtidigt som de pekar på en framtid 2020/2021 med mer insourcing och färre offshore-projekt. För säkerhet och kontinuitet i IT-leveransen.

Netcompany med runt 2600 anställda har ett egenintresse i den typen av uttalanden då de själva främst anställer nordisk IT-kompetens. Men marknaden verkar hålla med. Det börsnoterade bolaget har under krisen stigit betydligt mer än sina offshore-beroende konkurrenter eller andra IT-bolag. De är nu i slutet av april uppe på samma börskurs som de var innan pandemin.

Vi har mer på samma ämne:  Arbetsförmedlingen berättar mer om egna Pega CRM och Case Management-projekten

Indiens nedstängning och karantän av 1,3 miljarder invånare ska starkt påverkar många norska verksamheters IT-drift, enligt Netcompany. Med säkerhets-, administrativa och prestandaproblem som följd. De tusentals nordiska företag som jobbar med IT offshore kan inte garantera kapacitet eller säkerhet (att ingen känslig data försvinner) i privata VPN-kopplingar när Indien ställer om till hemjobb, menar Hedløy och Daae-Qvale.

Insourcing kallas en trend redan innan och prisjusteringen av inhemska priser (inte minst efter oljeprisnedgången) mot offshore-priser ska drivit på detta. Dessutom ska kundbasen ”genomskådat” offshore-aktörernas vilja och affärsmodell att sälja in lokal resurs för att senare skala upp till månghövdat, självkontrollerat ”IT-lågkostnadscenter”.

Vi har mer på samma ämne:  Modejätten nära konkurs, bytte indisk offshore mot förvärvad nearshore för e-handelsutveckling

Netcompany med ett eget mindre kontor i Vietnam är inte helt mot offshore-leverans. De menar att vissa typer av enklare IT-roller och tjänster fortfarande kan förläggas i Indien. Däremot måste det alltid finnas en nordisk backup-plan med lokal IT-kompetens redo.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss