Så blir livsavgörande nya DN.se och SvD.se, mycket analys

In Analys / Statistik, Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

DN.se på EPiServer har öppnat upp sin nya design för desktop och mobil. En enormt viktig lansering för mycket utsatta Dagens Nyheter. Hur blev det då?

Den nya ”blom-ikonen” känd från utvecklingsbloggen har fått nytt fokus och fungerar som en inriktningsmeny för hela sajten. Därigenom väljs:

  • Vanliga DN.se
  • DN.prio (med dagens nyhetsurval á la kurerad Omni.se (?) bakom inloggning. DN.prio har även appar för iOS och Android)
  • eDN (en ”smartare” typ PDF-version för prenumeranter bakom inloggning)

Lanseringen kallas ”den största formförändringen på DN.se på flera år”, men det syns inte riktigt. Förutom på mobilsidorna. I desktop lär många inte märka av några större skillnader.

I mobil är det tidigare navigations-rutnätet är borta och i topp ligger istället samma ”blom-ikon” (toppfixerad i tablet och desktop). I mobil leder den lustigt nog någonstans, trots att den ser klickbar och spännande ut. Den ska främst fungera som ett lockbete för att få in registrerade användare.

Mkr
i vinst gick DN med 2014 efter Herlitz städningar

Det finns en rad längre ned istället ”Innehåll” med alla sajtsektioner listade i nu textbaserad navigering. Dessutom har sökningen fått en mer central plats.

”Andra läser” är en ny avslutning till artiklar istället de för ett tag sedan borttagna kommentarerna. ”Mest läst” finns som en listtyp.

Det finns barnsjukdomar. Den personliga delen bakom inloggning, alltid länkar i topp, hittar inte sin CSS och gör det svårt för läsare att skapa sitt konto.

Optimizely används för A/B test på alla sidor och det finns ett otal trackers (cXense, GTM, Burt, ComScore ScorecardResearch och Delta Projects AB) inlagda för att följa vad läsarna gör på den nya sajten.

De nya lanseringarna är delar av ett större jobb som läsare kunnat följa under öppna mycket bra bloggen dnide.dn.se.

svd 2015

Även Svd.se (fortfarande på Escenic, med delar på EPiServer) har en re-design och teknisk uppsnäppning på gång. Den demonstreras för fullt under onsdagsmorgonen och innehåller även den uppdateringar gällande hur man ska tjäna pengar på betalväggar samt få besökare uppleva ett större värde via ”longreads” och installationer av multimedia och tillhörande artikelmaterial.

Vi har mer på samma ämne:  15 kommuner avslutar digitalupphandling, fler ska upptäcka livet

Kommentarer

Leave a Comment