Så går 140 Mkr-projektet Skolplattformen 2.0, lansering senare i år

In Android, Cloud / Förvaltning, iPhone, Nyheter, Offentlig sektor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Internationellt omtalade IT-debaclet Skolplattformen lades ned för omkring ett år sedan. Troligtvis på tok för sent då redan ett decennium av felbeslut och misskötsel kostat skattebetalarna en bra bit över 1 miljard.

Istället för en brokig grupp, illa kombinerad, svensk mjukvara från Ping Pong, Tietoevry, Unikum och Nova Software skulle en mer komplett och färdigpaketerad plattform handlas upp. Vinnande bidraget kom från EQT-delägda SaaS lösningen Nordtech InfoMentor i Kristianstad.

0 Mkr
är nya fastbudgeten
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

Patrik Kärkkäinen, IT- och digitaliseringschef på stadens utbildningsförvaltning sade förra året att:

” – Vi har nu upphandlat en tjänsteleverantör, Infomentor, som kommer att ha helhetsansvar för tjänsten inklusive teknisk drift, förvaltning och support. Vi tror att med ett helhetsåtagande så kommer det bli en bättre tjänsteleverans.”

Infomentor är mindre bolag som för totalsumman 140 Mkr (jämna summan en femtedel av den sist yttrade, tidigare fastprisbudgeten för mjukvara, 700 Mkr) lovade ha en lösning uppe redan hösten 2024. Infomentor ska själva stå för appen, webb och alla digitala tjänster.

Infomentor omsatte senaste verksamhetsåret omkring 30 Mkr med en vinstmarginal på runt 13 procent. Stockholm Stad Skolplattformen blir den klart största kunden för bolaget, vilket omsättning och affärens värde tydligt påvisar. Tidigare kunder inkluderar bl a Nacka Kommun.

Ägarna Nordtech har som affärsidé att investera kraftigt i SaaS-modellen och tillhörande bolag, gärna inom offentlig sektor. Tidigare ägaren av Infomentor var länge ett isländsk riskkapitalbolag som plöjde ned runt 100 Mkr på utveckling och en misslyckad internationalisering innan de sålde till den nya vencap/techinvesterargruppen.

Under de många årens väntan har föräldrar inom regionen tagit fram egna alternativ, som Öppna Skolplattformen. Där kom en lösning upp på veckor istället för år. Men också alternativet Meitner har fötts ur desperationen när projektet aldrig färdigställs och är oanvändbart. Även Klarnas frispråkige Sebastian Siemiatkowski, med tillgång till en stor grupp egna utvecklare, har uttalat sig att han tycker programmeringen av Skolplattformen borde kunnat genomförats på en bråkdel av tiden och den tillhörande miljarden projektet kostade.

Nordtech har för investeringarna i mjukvara till samhället och privat sektor tagit in 500 Mkr från EQTs Åsa Riisberg, H&M:s Karl-Johan Persson och Evolution Gaming-grundarna Fredrik Österberg och Jens von Bahr.

Tidigare främsta företrädaren för projektet, Lena Holmdahl, jobbar fortfarande som utbildningsdirektör på Stockholms stad samtidigt som Patrik Kärkkäinen anslöt till beställarteamet i oktober 2022 efter en karriär på samma position i Strängnäs kommun. Strängnäs är en användare av det konkurrerande Quiculum-systemet för skolor.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Armatec handlar upp ny nordisk PIM-lösning efter gedigen urvalsprocess