Så går arbetet med Digital Marknadsföring Inhouse 2019, ny rapport släppt

In Content Marketing, CXM, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Digitala och marketing transformationfokuserade nya gruppen Lead Competence har släppt en rapport som går igenom status inhouse 2019. Den baseras på intervjuer med tio av de största, svenska marknads- och kommunikationscheferna. De berättar öppenhjärtligt om hur de byggt upp sina agila team och hur de jobbar idag med ”guilds” och inhouse respektive outsourcing.

Några findings är:

  • Varje organisation måste göra sin egen behovsanalys. Innan man identifierat vilka problem som måste lösas, ska man inte påbörja ett förändringsarbete.
  • Den allt mer digitaliserade marknadsföringen ställer högre krav på att vara lyhörd, snabb och flexibel. Många pratar om agilitet. Detta tycks vara en av de främsta anledningarna till att bygga upp mer intern kompetens.
  • Digital marknadsföring är ofta datadriven och det blir allt viktigare för marknads- och kommunikationsavdelningar att förstå och kontrollera sin data. Detta har blivit en stark drivkraft för många att jobba mer inhouse.
  • Den digitala marknadsföringen kräver också nya kompetenser. Rekrytering har helt klart blivit en större utmaning.
  • Det har även vuxit fram en flora av nya titlar för dessa nya roller och kompetenser, vilket i sig kan försvåra rekryteringsprocessen. Det gäller att träffa rätt för att locka till sig dem man faktiskt söker.
  • Det gäller att hitta rätt balans, inte att välja antingen inhouse eller outsourcing. Även de som byggt upp inhouse-kompetens har ofta kvar byråsamarbeten som komplement. Det är svårt att behärska precis allt själv.
  • Nya sätt att arbeta och organisera sig ställer högre krav på ledarskapet. Man lägger mer fokus på att utveckla både sina styrnings- modeller och sina ledare. Den agila metodologin tycks få allt starkare fotfäste, även inom marknadsföring och kommunikation.
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Johnson & Johnson köper in dyr logotype, ADs får panik

Telenors agila marknadsguru Linda Wetterborg liksom Scania, Telge Energis marknadschef, Scandic Hotels marknadschef, Barncancerfonden, Roche, Resurs Bank, Svedea, Samsung och PwC.

Rapporten går även igenom nya typer av ledarskap, flaskhalsar i som kan uppstå vid rekrytering, syn på övertagande av inhyrd personal med mera.

MKSE.com’s Martin Edenström har tidigare i år samarbetat tillsammans med Lead Competence via bl a föreläsningar som lett fram till studien. MKSE.com skrev om hur det brådskade att anpassa sin organisation efter denna makrotrend redan våren 2016, sedan dess har vi författat flera analyser om ämnet.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Världsledande konsulter och leverantörer inom Metaverse 2023

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia Company. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss