Salesforce Commerce Cloud / Demandwares tid över? On-premise e-handel kommer tillbaka

In Nyheter, Omnikanal, Salesforce, Salesforce Commerce Cloud, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Trots en enbart sex månader gammal global Salesforce Commerce Cloud (Demandware) e-handelsutrullning ska skojätten Ecco vara den senaste användaren på av en sprillans ny Sitecore Commerce 8.2 installation från 2017. Det förtydligar Sitecore för MKSE.com under tisdagen.

Den nygamla Sitecore-användaren Ecco har i dagarna valt att utöka sina Global.ecco.com Sitecore-initiativ med en integrerad Sitecore Commerce e-handel. Med en så pass ny Salesforce Commerce utrullning globalt kan detta vara den första större flytten från omsättningsbaserat licenskostnad vi ser.

För när e-handeln sakta rör sig upp mot liknande nivåer som övrig detaljhandel (utgör över 7 procent av den totala detaljhandeln i Sverige, snabbare tillväxt är någonsin) anser få att det är en långsiktig strategi att ge flera procent av sin vinst och omsättning direkt till en mjukvaruleverantör av ehandel.

Salesforce Commerce Cloud (Demandware) tar mellan 0,75 % till 1,25 % (rabatterat från de 2% som de började med att ta ut runt år 2013) per år av all försäljning genererad via e-handeln.

Det blir snabbt stora pengar. Även om vi räknar på ett EU-snitt om 5% som e-handeln tar av den totala detaljhandeln och ett snitt licensarvode om medelvärdet 1%. Speciellt för de större kunderna, aktörer som:

  • Adidas (1% avgift på en total e-handel om 5% skulle motsvara 84,5 miljoner SEK i årlig licensavgift för Adidas)
  • Reebok (ägs av Adidas, 1% avgift på en total e-handel om 5% skulle motsvara 8,75 miljoner SEK i årlig licensavgift för Reebok – även om de nog har en samlad licens)
  • Puma (1% avgift på en total e-handel om 5% skulle motsvara 17 miljoner SEK i årlig licensavgift för Puma)
  • Tiger (1% avgift på en total e-handel om 5% skulle motsvara 5,75 miljoner SEK i årlig licensavgift för Tiger of Sweden)
  • Haglöfs / Asics (1% avgift på en total e-handel om 5% skulle motsvara 3,53 miljoner SEK i årlig licensavgift för Haglöfs)
  • Peak Performance (1% avgift på en total e-handel om 5% skulle motsvara 2,45 miljoner SEK i årlig licensavgift för Peak)
  • Acne (1% avgift på en total e-handel om 5% skulle motsvara 7,2 miljoner SEK i årlig licensavgift för Acne)

Men de siffrorna i åtanke är det högst troligt att flera kommer nog förpassas tillbaka till om-premise av förra av storkunderna under 2017/2018.

0,5 Mkr
i årligt licensavgift är en rätt stor summa, även för Adidas

Demandwares värdering i juni 2016 landade på 23,2 miljarder SEK. Den baserades på bolagets då 349 stycken kunder, som ökat med ca. 2 nya kunder i veckan under perioden q2 2015 – q2 2016. De betalade i snitt 1 540 800 SEK per år i licensavgift, då bestod de av medelstora kunder på ”standarduppsättningen”.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce Commerce Cloud får stöd för e-handel i Tiktok

Leave a Comment