Schibsted gör som NYTimes och Forbes, produktifierar eget CMS

In Analys / Statistik, CDP, DMP, E-handel, Escenic, Nyheter, Paywall by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

CMS:en hänger inte alls längre med när nättidningarna ställer sina krav. Som MKSE.com har rapporterat har det lett till att EPiServer allt snabbare fasas ut hos Expressen och hur DN.se bygger runt sin EPiServer. Mittmedia valde slänga ut Polopoly för att bygga eget CMS redan sommaren 2013.

I USA är trenden ännu tydligare och NYTimes, Forbes samt Huffington Post har alla kommit en bra bit i att produktifiera sina egna CMS som tidningssystem.

Projektet blir även en del av Schibsteds ambition med att skapa bättre personalisering enligt egna 2015-visionen om en ”Identified web”.

Det är framförallt integrationen med native advertisment och flexibla annonslösningar som de blödande tidningarna saknar. Men även goda paywall-egenskaper och läsarkontroll över flera enheter.

Google har i ett av sina egna projekt sagts sig förstå utmaningarna och ska skapa detta annonsvänliga CMS i egna ”Unified CMS And Publisher Ad Platform” projektet som väntas senare i år. Där ska även e-handelsegenskaper för paywall ingå.

Nu har även Schibsted har tröttnat på sin norska java CMS-produkt Escenic och satsar under 2015 på att bygga sitt eget CMS. Ett månghövdat team om 100 personer jobbar för stunden på denna SPiD-paywallintegrerade och annonsflexibla produkt. Den väntas användas hos Aftonbladet, SvD och VG.

0st
personer kodar på paywall-CMS:et
En gång i tiden kom dagens CMS mycket till på grund av tidningarnas höga krav. Polopoly, Escenic, Roxen, EPiServer och WordPress har alla påverkats starkt och även varit delägda av tidningskoncerner och mediahus.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Aftonbladet bygger in AI-stöd från OpenAI, sköter nya sektioner av sajten

Leave a Comment