Telia lyckas förklara fördelarna med 5G med nytt e-handelscase

In Check out/Kassasystem, CXM, Java, Nyheter, Omnikanal by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Har Telia fått fram ett första självförklarande case kring förträffligheten med 5G? Det är Telias finska enhet som lagom till digitala jätte-meetupen Slush tog fram en egen motor för ansiktsigenkänning och mobila retail, omnikanal och e-handelsbetalningar tillsammans med OP Bank Pivo och Nokia. Helt baserat på 5G-nätets oöverträffade responstid och allmänna rapphet för kundupplevelse.

Telia ansåg att de träffat rätt med den nya typen av ”face payments” över 5G. Nokias motsvarighet till Apples Face ID användes och en finsk Telia 5G uppkoppling såg till att igenkänningen, data fram och tillbaka skedde i betydligt snabbare takt än vad t ex en Apple Pay NFC betalning via mobilen (med ansiktsigenkänning i två steg) går att göra idag.

” – Ansiktsbetalning är ett bra exempel på en tjänst som drar nytta av kapacitetsökningen och lägre latens på 5G. 5G kommer också att ta säkerheten för mobila anslutningar till nästa nivå, vilket är avgörande för exempelvis betalning och andra finansiella tjänster.”

Säger Janne Koistinen, chef för Telia Finlands 5G-program. Pivo Face Payment är en obereonde tjänst som körs på iOS 11+ eller Android 8.0 och använder sig av Visa eller Mastercard. Nokia visade samtidigt även upp sin nya FastMile 5G gateway och Telia visade upp sin nya ”AR by Telia app” med exempel om 5G och videoanalys för olika typer av industrier.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Enfo gör satsning på blended/offshore AWS, IBM och SAP expertis inför lågkonjukturen

Här i en krönika på Resumé har MKSE.com’s Martin Edenström beskrivit mer om vad, främst finska företag, samt Ericsson och olika teleoperatörer har gjort kommersiellt med 5G under året (som Elisa 5g Co-Creation Challenge, VR tävlingar och annat). Även Qualcomm, Verizon och Rogers har skapat olika reklamkampanjer kring 5G.