Uppkopplat glas låter Havana Club drickare köpa fler drinkar, följer drickandet i hemmet

In CXM, Nyheter, Online Marketing, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Redan 2016 berättade spritföretaget Pernod Ricard om sitt svenska, digitala labbs arbete med IoT-försedda spritflaskor för pilotprojektet Malibu rom. Dessa tester har uppenbarligen fortsatt därefter och nu är det varumärket Havana Club som både fått flaskor och tillhörande drinkglas försedda med NFC-chipp.

Chippen ska hjälpa Absolut-ägarna Pernod Ricard att både sälja fler drinkar. Efter var som beskrivs som bara tre klick ska kunder med glaset, som aktiverat tjänsten kunna få en ytterligare Havana Club fylld och redo att hämtas i baren. På samma sätt som hos dagens hamburgerkedjor.

Tjänsten ger även Pernod Ricard möjligheten att följa deras kunder efter barbesöket hem till hemmet (där drinkrecept erbjuds) och därefter även till andra barer som satt igång NFC-stödet tillsammans med Havana Club. Projektet pågår just nu i Paris och egna baren Paris Plaza Havana Club. Pierre-Yves Calloc’h, Global digital acceleration director, säger att försöken ger bolaget värdefull data om drickandet i både barer och hemmet.

Populära övningar kring ”Digital transformation” från 2015-2018:

Så smidigt och digitalt läckert som det skulle kunna vara har det däremot inte blivit. Det har vårens GDPR-lagstiftning sett till. En kund måste först godkänna skriftligen att deras e-post, drinkpreferenser och hemvist samlas in och sparas av spritföretaget. En liten laglig övning som inte riktigt passar när en kampanj ska delas upp och spridas ut till en mängd mindre barer och bartenders med en även annars stressig vardag.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Svenska Stravito vinner McDonald's, Pernod Ricard, Carlsberg, Electrolux och Heineken. Utmanar SharePoint

Men även Malibu verkar nöjda med sina NFC-äventyr från två år tillbaka. De kommer fortsätta förse flaskor med NFC-tags. Nu i somras försågs hela 300 000 flaskor i 2018 Malibu Games ’Because Summer’ kampanjen. Det var 260 000 fler flaskor än i de första testen i bl a Londons innerstad.

Episerver- och Magento användaren Pernod Ricard jobbar med bl a Super Tuesday och SharpEnd.

Butiksdöd. Omnikanal-investeringar och digitala projekt som pågår runt om i Sverige

MKSE.com har samlat på sig en lista med allt som händer.