Vinnova-ledningen ”som en sekt”, tog in vänner för IT-uppdrag värt 8,6 Mkr

In AI, ChatGPT, Machine Learning, Analys / Statistik, Nyheter, Offentlig sektor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

I skymundan av att Anna Kinberg Batra tagit in vänner på hög lön via en lapp i receptionen har en större. ny IT-relaterad skandal inom offentlig sektor uppdagat sig. Som kan vara värre än Stockholms stad och Skolplattformen sett till hur den tycks ha uppstått och fortlöpt.

Det är statliga Vinnova med generaldirektör Darja Isaksson som är rejält i hetluften efter att avslöjats ta in en nära bekant som konsult. Personen ska fått ett riggat guldavtal värt totalt 8,6 Mkr. Det avslöjar entreprenören (och nyblivna Bahnhof styrelsemedlemmen) Jens Nylander via ett grävjobb med hans egen AI-motor. Hans LLM med ett tillhörande grafiskt UI går att använda för att t ex gå igenom offentliga handlingar och dokument, se kopplingar och t ex personliga relationer och på så sätt avslöja överfakturering, bidragsfusk och andra oegenheter inom den svenska staten.

0 SEK
i timmen fick konsulten av Darja
AD:  

Få ovärderliga råd och kunskap inom området. Öppna upp ett MKSE.com expert online videosamtal på några minuter. Skaffa ett MKSE 🔭 Premium konto idag. En del av MKSE Patreon medlemskapet. Experutvärdering, personligt stöd plattformsval, intel/databastillgång och rådgivning längs med vägen.

Timarvodet låg på hela 2200 SEK/h och konsulten skulle arbeta 2-3 dagar per vecka under 16 månader. Det är även närmare 1000 SEK över egna takpriset per timme. Hela 3886 timmar fakturerades till slut i Vinnova-ledningens favoritiserade konsults namn. I samband med att Vinnova håller tyst och inte alls vill uttala sig om ärendet säger en anställd till Jens att :

” – Det var som en sekt. Jag har många exempel på knasigheter, som när jag uppmanades att kringgå reglerna för upphandlingar av konsulter osv.”

Det ska även varit ”helt godtyckliga summor varje månad” och ingen tidsrapportering utfördes. Konsultbolaget Ekan vann upphandlingen och de hade underleverantören Tagore AB, som sedan tog in Knowledge Agency Europe AB.

Vad var det för uppdrag då? Knowledge Agency skriver själva på sin sajt de samma period som ärendet gäller är ”Anlitade för att stödja Vinnova och för att tillhandahålla expertis kring informationsarkitektur. Stödet syftar till att hjälpa Vinnova att utveckla informationsarkitektur för att säkerställa myndighetens möjligheter till datadriven utveckling och automatisering av tjänster.”

Generaldirektören ska t ex även åkt utomlands med konsulten. T ex på ”en delegationsresa till Singapore” där man mötte upp digitala förvaltningsorganet DIGG, en resa som det fakturerades totalt 1 210 118 kronor exklusive moms för.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Så blir InRiver PIMs nya integrerade ChatGTP stöd