Wunderkraut AB sparkar fler, försöker undvika konkurs

In Drupal by MKSE.com Redaktion Martin Edenström14 Comments

Update: Wunderkrauts svenska organisation Wunderkraut Sweden AB försöker undvika en konkurs genom rekonstruktion.

wunderkraut

VD Magnus Leijonborg säger till MKSE.com att orsaken är två kommande, kärviga månader i augusti och september. Där väntas annars stora problem med bolagets likviditet.

Vidare säger Magnus Leijonborg att:

” – De senaste åtta månaderna har vi känt av en ökad konkurrens på Drupalområdet och dessutom märkt av den betydligt svagare marknad som många bolag av vår typ drabbats av. I princip har vi ökat omsättningen med mellan 50% och 100% varje år sedan vi startade. Att konsolidera bolaget har kostat.”

Tidigare i år lades verksamheten i Göteborg ned och de svenska bolagen slogs samman. Danmark är sedan tidigare i år i konkurs och även i Norge har organisatoriska förändringar skett.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Contentsquare tar in 6 mdr, presidenten gratulerar

Magnus Leijonborg

Förutsättningen för att tillåtas genomgå en rekonstruktion är att tingsrätten och rekonstruktören bedömer att bolaget har en sund verksamhet och att det finns goda förutsättningar för en långsiktig överlevnad.

Efter rekonstruktionen räknar Wunderkraut att ha kvar ungefär 40% av personalen de hade för tre kvartal sedan. Ackordcentralen får agera rekonstruktör.

Wunderkraut jobbar med Unionen.se, Värmlands folkblad, BioGaia, IKEA och Moderaterna.se.

Kommentarer

 1. underbart att artikeln pryds av Wunderkraut reklam som lovar ekonomiskt fördelaktigt framtagna lösningar / lär inte hända i nuvarande skepnad

 2. Det låter väl inte omöjligt att det kan bli ekonomiskt fördelaktigt eftersom skattebetalarna finansierar vissa delar av personalkostnaderna under rekonstruktionen. Och ofta blir det ju även ackordsuppgörelser med bolagets leverantörer.

 3. Skönt att ett så drygt drupal bolag som alltid sett ned på alla andra trillar ned från sin höga piedestal. Har alltid tyckt de är förmer än alternativen och tittat för mycket på andra. istället för att rannsaka sig själva och sin kassa ekonomi.

  the higher the climb the deeper the fall…

 4. Nu verkar svenska hemsidan vara stängd!!

 5. Gör mig mycket ledsen att höra detta, vet inget annat Drupal-bolag i sverige som gett så mycket tillbaka till comunitiet, och hjälpt andra när så behövts. De gör open source som den ska göras – det är bara att titta på drupal.org hur många projekt som Wunderkraut och NodeOne har stött. jag hoppas verkligen att de klarar sig helskinnade ur det här. Drupal behöver Wunderkraut.

 6. 9 blir uppsagda. Alla berörda informerade. Man sparar frontend och druparutvecklare och skär ned på systemfolk och drift

 7. Bara 21 anställda kvar på Wunderkraut? De var tidigare 30 enligt mkse. Då är de mindre än många kollegor.

 8. Inte det smartaste bränna miljoner på att skicka ledning på dyra resor, sponsra föredrag, konferenser och fester så här iefterhand. Skulle sålt bättre istället. Tar vd sitt ansvar?

 9. Wunderkraut går ned från 40,5Mkr 2012 till 27Mkr i omsättning 2013! Knappt några nya Drupal kunder som kom in. Ka-ta-st-rof! Anställda kvar får lönegaranti som ersättning i sommar. Rekonstruktionen förlängs. Spännande läsning för de anställda.

Leave a Comment