XenForo utmanar IP.Board, vBulletin och Kundo som framtidens forum

In AI, ChatGPT, Machine Learning, Chatbots, Community, Facebook Pages, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Även ifall community-tanken varit mer eller mindre död och ersatt av kanaler på sociala nätverk de senaste åren så dyker det då och då upp behov av egenhändigt paketerade, mer renodlade trådade forum. För satsningar som fjolårets SvD Näringsliv Börsforum (på en Invasion PowerBoard) och alla produkttillverkares supportforum t ex.

Och till skillnad från CMS-världen lever faktiskt de flesta av de större forumtillverkana från 00-talet kvar. Såsom:

  • vBulletin 5 Connect för 250 dollar.
  • PHPbb 3.1.2 open source
  • Simple Machines Forum 2.0.9 open source
  • InvisionPower Board För 25-50 dollar i månaden, baserat på antal samtidiga användare. Dessutom finns numera nya IP.Nexus som ska fungera som ett sätt att tjäna pengar på e-handelskunder och communitymedlemmar.

Dessutom finns numera engelska XenForo som tar mark. Det har startats av utbrytare från vBulletin har börjat erbjuda ett nytt alternativ till både större och mindre beställare. De ska växa snabbare än vBulletin idag, som annars är bjässen i branschen med 67% av de 1 000 000 största forumanvändarna världen över. Det har även förekommit rättsliga tvister mellan vBulletin och XenForo, som den senare vann.

0%
av de större sajterna har redan bytt till XenForo

Ett svenskt snarlikt alternativ är Kundo, som med sin flik-widgetintegrerade variant och goda kudntjänst vunnit mycket mark. Dessutom finns delar av den den trådade, livebaserade funktionaliteten även i svenska Netdialogs produkt one2many. Mer betafas/lanseringsfasanpassade alternativ till just Kundo finns även i t ex UserRules, UserVoice och GetSatisfaction.

Leave a Comment