Xiaomi tar över Skandinavien med nytänkande omnikanal och e-handelsstrategi

In Android, E-handel, iPhone, Nyheter, Omnikanal by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Kinesiska framgångssagan Xiaomi tillhör de internationella aktörer som just nu mest effektivt och proffsigt kör över traditionella, västerländska elektronikvarumärken. Och med stolthet presenterar en egen identitet världen över.

Xiaomi dominerar redan med mest nöjda kundgrupper och som bästsäljare inom flera produktkategorier på svenska Prisjakt (fitnessarmband, robotdammsugare, elscootrar). Konsumenterna lovordar främst produkternas kvalitet samt pris. Samt innovation i absolut teknisk framkant. Xiaomi står t ex bakom creme de la creme inom heltäckande och mjuka mobilskärmar just nu, Mi Mix Alpha.

Tidigare har man tvingats kapa marginaler och gå via varumärken som Apple, Philips och Sonos för att sälja teknik och sitt kunnande. Men de senaste 48 månaderna har en enorm egen varumärkeskampanj byggts upp.

Förutom att befästa själva identiteten och subbrands som Mi, mijia, Redmi, MIUI och YI Technology utanför Kina inkluderar strategin den även egna butiker, snarlika Apple Stores, som snabbt lanseras i hundratal över hela Europa och USA. Även här är det koncept, kvalitet och engagemang som är klart jämförbart med prestigevarumärken som just Apple. Men med prislappar på runt en fjärdedel.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Åbro släpper merch e-handel, väljer bort Shopify och Adobe Commerce

Det finns sedan i höstas t ex 500 Mi Stores i Indien. Ännu fler i hemlandet. Den första butiken i Europa slog upp i Spanien 2017, därefter har de spritt sig till, i tur och ordning Turkiet, Tjeckien, Frankrike och Österrike.

Hur är det då med e-handeln? Där har kineserna valt en decentraliserad, lokal anpassning. Svenska Mi-store.se som dök upp i våras är t ex uppbyggd på en svensk Textalk webshop. Den licensen går på överkomliga 290:- SEK i månaden eller 12 månader för 3 480:- SEK. Inga tvåsiffriga licensmiljoner á la Salesforce, SAP eller Adobe här inte. Man får vad man betalar för däremot. Det återfinns en del skräp kvar i den nya shoppen. En aktiv testsida med miljon-produkter, t ex. E-handelssatsningen har kompletterats med en tydlig Facebook, Instagram social selling strategi. Däremot används inga kringprodukter inom Marketing Automation eller personalisering i övrigt. East & West Distribution AB sköter importen av Xiaomi i Sverige.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Åbro släpper merch e-handel, väljer bort Shopify och Adobe Commerce

Globala produktionen mi.com är en helt skräddarsydd AWS och Amazon Cloudfront-drifad satsning. Den är starkt kopplad till egna iOS och Android-appen ”Xiaomi Home” som styr alla produkter och smarta hem-kopplingar.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia Company. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss