Allt fler byråer fejkar PageSpeed Insights och Core Web Vitals siffror

In Analys / Statistik, CXM, E-handel, Nyheter, Responsive Design / Mobilwebb by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Med arbete på distans har det blivit allt viktigare för Europeiska digitalbyråer att kunna visa upp fina Core Web Vitals siffror och ”gröna resultat” efter lansering. En god indikation på ett väl utfört hemmaarbete under pandemin. Och en allmän värdemätning som ansvarig konsult i förhållandet till sin kund. Samt ett tecken på att digitala partnern kan sitt hantverk.

Då det är ett test som utförs automatiserat på Google servrar har det även blivit allt vanligare att det även fuskas med testresultat. Redan i somras uppmärksammade MKSE.com detta för olika Shopify D2C projekt som skulle verka bättre än de var på olika sätt. Perf-experten och profilen[ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”] Erwin Hofman är på jakt efter Linkedin-aktiva konsulter och byråer som skryter med screenshots från vad som visar sig vara fejkade PageSpeed Insights och CWV-resultat. Han har hittat en hel del kreativa upplägg för konsulter som försöker verka bättre på prestanda och optimering än de är. Tilltag som branschen tydligen använder är:

  • I koden genom JavaScript först ladda in ett isolerat objekt som laddas in väldigt snabbt
  • Använda Scalable Vector Graphics (SVG) på kreativa sätt
  • Lazyload’a tyngre innehåll som Hero grafik etc.
Vi har mer på samma ämne:  Eton centraliserar internt, släpper Digital Showroom, Direct-to-Retail marketplace och PWA headless

Det blir väldigt pinsamt då byråer blir påkomna med fejkade resultat och försöker förklara sig. I koden finns för den uppmärksamme alltid svaret på om det är en ”ren” mätning eller inte. I det långa loppet är riktiga perf-experter oroliga att hela mätmetoden och det nya, sofistikerade analytiska upplägget kommer urvattnas och inte tas på samma allvar längre.

[/ppp_patron_only]