Avståndsmätning, livsstilsdata och personalisering i CDP ökade bilföretagets onlineförsäljning med 10%

In Nyheter, Analys / Statistik, CDP, DMP, CXM by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

BCG, Boston Consulting Group, har gjort flera närmanden mot marknadsförare i sin tjänsteportfolio på sistone. Detta datadrivet med hjälp av t ex CDP i arbetet mot kund. Nu till hösten har managementkonsultfirman även visat upp några nya case, hur de under pandemin kunnat hjälpa olika kunder. BCGs erbjudande mot marknadsförare i Sverige leds av Olof Darpö.

BCG påpekar att flera olika företag kommit olika långt inom hur de använder CDPs för att skapa mer personaliserade upplevelser baserat på en verklig förståelse för kundens bakgrund och t ex betalningsvilja.

En biltillverkare ska ha lyckats öka antalet bilägare som återvänder till platsen där bilen såldes för att skriva på ett nytt serviceavtal med hela 10%. För att uppnå detta ska BCG kombinerat demografisk kundinformation och livsstilsinformation med fordonsspecifik information (inklusive data från telemetrienheter) och skapat mer personlig kommunikation baserat på detta. BCGs case kunde belysa för kunden exakt vilken nästa servicetyp som kunden behövde var (till exempel byte av oljefilter) samt ge exakta rekommendationer på tillbehör som de skulle rekommendera under servicen.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Luna Diabetes köper in Webflow, Twilio Segment CDP och Hubspot av Stormfors

Ett flygbolag integrerade realtidsdata från sin egen hemsida och från resebyråns dataflöden och få en bild av kundernas tidigare beteende, såsom incheckade väskor och resefrekvens för att fördubbla försäljningen av kompletterande tjänster (hotell, hyrbilar) direkt efter en onlinebokning. Projektet byggde mycket på att öka transparens och därefter effektiviteten i sin utsända marknadsföring.

Ett retail-företag lyckades öka ”average customer spending” i egna butikerna med hela 15% genom att skapa ”next-best-action” kampanjer som byggde på data som kundens:

  • In-store spending
  • Demografi
  • Kanal-preferenser och andra attribut
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Sex steg, så förs AI in i er martech-strategi enligt BCG

BCGs kunder inkluderar, som hos de andra managementbolagen, Top fortune 500 listan. Men bland flygbolagen är KLM ett stort konto. i Sverige har man bl a hjälpt Clas Ohlson och Karolinska i uppmärksammade case på sistone.