Cheferna från Episervers uppköp kastas ut från bolaget

In Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Både Optivos VD Dr Rainer Brosch och Peerius VD Roger Brown försvann från Episerver under fjolåret. Bara ett år in på uppköpet. Det är betydligt kortare tid än de annars sedvanliga två årens inlåsningstid vid ett bolagsförvärv.

Peerius har under 2018 blivit en minst sagt viktig komponent för Episerver. Mjukvaran, initialt snarlik Nostos lösning för att matcha retail-ehandlares varor med varandra, är numera en nyckelkomponent och del av samtliga av Episervers produkter i årets roadmap.

Episerver sade vid uppköpet att ledningen och VD skulle jobba vidare i samma position utan några förändringar.

Men integrationen av Peerius tjänster verkar gå smidigt även utan grundaren och VD Roger Brown vid rodret. VD:n, en gång i tiden titulerade ”Most important in digital fashion” i England, har inte haft något med produktutvecklingen att göra sedan i början av förra året. Brown ägnade dessförinnan sitt företag närmare ett decennium av sin karriär.

Samma betydelse för Episervers framtid kan man inte säga att det 100 man stora tyska företaget Optivo har. Dr Rainer Broschs bolag, numera Episerver Campaign, talas det mindre om. Att Episervers favoritämne inte blivit e-posten är en sak. Men värre är att även i kund- och upphandlingssammanhang förekommer inte bolaget lika ofta som konkurrenterna. Den tidigare tyska postens massutskicksprodukt anses i branschen inte vara på samma nivå som konkurrerande, mer omfattande Marketing Automation-sviter från Adobe, Salesforce och Oracle.

Men så kan förvärvet även varit ett resultat från en tid när det var A och O att teoretiskt kunna erbjuda denna typ av egenskap för att inte åka ut i ”shortlistningen” av leverantörer. Oavsett hur pass kompetent egna Marketing Automation och kampanj/DMP stödet var.

Som en jämförelse kan nämnas att Adobe Campaigns VD och grundare Stéphane Dehoche stannade inom Adobe hela tre år efter förvärvet och att Day Softwares (numera Adobe Experience Cloud) grundare David Nuescheler gör sitt åttonde år på företaget.

Intresserade av Episerver DXC?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som SJ.se, Avanza.se och TeliaSonera. Kontakta oss.