Creative Cloud och Photoshop är allt när Adobe avtäcker sin AI-vision, inte blyga med att utnyttja historiken

In Adobe AEM, AI, ChatGPT, Machine Learning, Content Marketing, CXM, Martech, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Adobe har lagt tiotals miljoner på att arrangera ett fysiskt Adobe Summit igen. Både i Las Vegas samt i London, där den senare arrangeras under torsdagen och fredagen nu i juni.

0 ggr
ca. nämns AI från stora scen, aningen mindre än SFDC och Google. Mkt mer än Apple dock.
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

En av de stora frågorna dessa dagar var så klart om Adobe och dagen till äran VD Shantanu Narayen skulle välja ”Apple vägen” från avtäckningen av Vision Pro tidigare i veckan och undvika begreppet AI (och så klart VR, AR) helt, eller göra som resten av big tech och nämna det mellan 30-90 gånger under en 45 minuters inledande key note. Det blev en blandning. ”AI” nämndes av CEO Shantanu Narayen samt Digital Experience Business President/Marketing Cloud-chefen Anil Chakravarthy kanske runt 20-30 gånger totalt. Destå oftare nämndes Photoshop-tillägget och nya begreppet Firefly.

Firefly verkar komma att bli ett mjukare, berörningsbart, begrepp från mjukvarujätten som nosar på den tidigare egna ”AI-personifieringen”, i form av produktgruppen och begreppet Sensei. Som inte fått samma uppmärksamhet som säg, ”Salesforce Einstein” med tillhörande plyschdockor och stickers.

Just Fireflys första demo har i maj månad rönt stora framgångar genom den hype vissa virala klipp kring hur en chatGDP-prompt aktiverad i klassiska Photoshop (som många förstår sig på och har en relation till idag) kan utföra direkta bakgrundsförändringar, addera olika typer av fotografiska objekt och element, eller lägga till och kreativt expandera hela bakgrundscanvas. Allt med en kommande integration i Photoshop Express och Workflows stödet. Klippen har miljontals visningar på t ex Linkedin och ett sprillans nytt, 2023 Q2-begrepp i form av ”Firefly” kanske inte är en dum, fräsch take på AI för Adobe.

” – Firefly är även helt skapat från grunden och upp.”

Säger Creative Cloud-kollegan Paul Trani från stora scen. Han är därmed inte blyg att indirekt utmana konkurrensen med att det inte ”bara” är en API-integration av OpenAIs pågående AI kioskvältare. Såsom stora delar av konkurrensen valt att tackla den egna tokhetsen mot att addera AI-tillägg. Att Firefly och ambitionerna sköts i ett nytt partnerskap med Google Bard nämns inte alls under dagen.

” – Vi har investerat i Sensei under decennier.”

Lägger Anil Chakravarthy till, kanske för att skapa ett seniort ”AI-förtroende”. Men det är egentligen den enda gången Adobe nämner ”föregångaren” vid namn. Adobe har även redan i mars presenterat Firefly som inte bara ett tillägg, men ”..en hel ny familj av nya kreativa generativa AI-modeller”.

Det är även en intressant spaning att i racet mot AI går Adobe tillbaka till sina rötter för att uttrycka en framtida vision. Det var många runt 2018 som trodde att med insteget mot CMS och CX skulle Adobe snabbt komma att flirta mer med marknadsförare genom att kraftigt inkorperera allas favoritgrafikverktyg Photoshop. Detta visade sig nog lättare sagt än gjort sett till Photoshops omfattning, molnanpassningsstöd och annat. Det är inte alls dessa mindre Creative Cloud och Photoshop-produktegenskaper i AEM som stått för marknads- och contentkreatörernas bulk av tillgänglig dagtid när de jobbar i Marketing och Experience Cloud-produktsviten.

Sommaren 2023 har däremot Creative Cloud och just det klassiska Photoshop UI:t blivit till en enorm del av Adobes uttryckta och berättade (storytelling) resa mot AI. En tagline kring egna produktfloran bygger just på arvet med Photoshop och är hur bolaget i 30 år jobbat med att:

” – Från att se och uttrycka idéer till att skapa content och appar och på senare tid personalisera och förstärka stora upplevelser.”

Vilket även förstärks med ännu mer slagkraftiga tagline’en (inte värd att översätta):

”Adobe for all, Creativity for all, Technology to Transform.”

Adobe har aldrig föredragit Creative Cloud så mycket i förhållande till t ex de större (och sista halvdecenniet) mycket mer lönsamma, egna affärsområdena Marketing Cloud, och mer nischade, CMO-investeringen Experience Cloud. Idag var det däremot den första topic’en från key note’n och bolaget återkommer i nästan varje nytt produktexempel till Photoshops gränssnitt. Adobes högsta ledning säger även att bolaget ”investerar i nya AI bolag hela tiden” även om M&A inte alls varit på Adobes agenda under pandemin eller recessionen. Speciellt inte i förhållande till hur det såg ut för 4-5 år sedan.

Adobe Express samt nya Firefly for Enterprise släpps och finns tillgänglig redan idag, torsdag berättar samtidigt Adobe. I flera olika former.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Sex steg, så förs AI in i er martech-strategi enligt BCG