Creuna ser problem med dagens CMS, väljer ramverk

In Drupal, Headless / Decoupled CMS, Optimizely/Episerver, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin Edenström19 Comments

En metanyhet är att Creuna släppt en egen ny, ej flashbaserad sajt inför julen 2012.

Då Creuna representerar både EPiServer, WordPress och en hel del Drupal CMS numera var plattformsvalet svårt, enligt en ny bloggpost.

creuna cms

”Upplevda brister” hos dagens CMS (som nyss nämnda tre) fick avgöra valet som då istället landade på en CMF ramverkslösning i form av Django med Mezzanine CMSSouth databasmigreringar, Haystack / Whoosh sök och Nginx (statiska sidresurser) samt Varnish cashe.

Bristerna hos dagens CMS enligt Creunas team var bra kontroll av datamodell, URL-hantering, vy-lagret, att systemets konfiguration ligger i databasen (svårigheter med versionshantering och distribuering inom större projekt) samt att ”CMS istället proppas med ej efterfrågade funktioner”.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Malaika Cotton väljer WooCommerce och WordPress

 

 


Atiendo

Kommentarer

 1. Jag tycker att det är väldigt intressant och modigt val. Dagens ramverk erbjuder verkligen snabb utveckling kombinerat med enkel förvaltning.

 2. Det inbyggda Django / Mezz admin GUIet är spartanskt i jämförelse med t.ex. WP eller Epi men duger väl för våra webbredaktörer. Majoriteten av Creunas anställda använder ett custombyggt gränsnitt som är knutet till vårt AD. Funkar för oss, men är inte för alla.

 3. UX utvecklingen har gått fruktansvärt snabbt det senaste två åren. Responsive design och single-page-applications är det som publiken förväntar sig. Jag tror att man som utvecklare ofta upplever att man blir tillbakahållen av ett CMS. Möjligt att de nya responsiva mallpaketen från tex EPiServer 7 kan vända trenden. Men än så länge är de inte riktigt ikapp de snabba opensource ramverken.

 4. Förvisso så låser ramverk dig mycket mer än ett bibliotek att göra på ett visst sätt. Jag är all för ramverk varje sajt är inte speciellt unikt.

  Genom att välja ett ramverk har du fördelen med friare händer än ett CMS, Men det du förlorar är att du låser dig hårdare till en leverantör. Men ärligt talat, CMS idag som tex. Drupal är ju ett CMF+CMS.

 5. Det spelar ju ingen roll för ett företag som arbetar med webbutveckling om dom bygger en sajt baserat på ett ramverk, om det ändå bara är för eget bruk. Då är det inte särskilt mycket inlåsning att tala om eftersom dom ändå inte kommer byta leverantör (sig själva)

 6. Det bästa med det hela är väl det är python dvs man slipper gröta runt med PHP och .NET

 7. Ok, spännande! På vilket sätt tycker du att Python är bra och vilket av språken i .net syftar du på?

 8. Jag är inte säker på att detta är en trend. Visst, finns pengar över så kanske ramverk framför CMS är ett val men ett CMS är bra återvinning och framförallt beprövat och säkrat. Det är kul att uppfinna och det kan göras även med standardprodukter.

 9. Oj kan bli en lång diskussion…. Men det bästa argumentet är väl att python är open source vilket i de flesta fallen(som i detta) garanterar en bättre kodbas. IMHO

 10. Tja… Några fördela gentemot PHP skulle kunna vara:
  – Stödjer multitrådning
  – Har en pakethantering som krossar pecl/pear (composer börjar väl kunna utmana snart)
  – Mer uppstyrd kodkkonvention
  – Django har en bättre separation mellan logik/presentation (jämfört med vanliga CMS/ramverk såsom wordpress/joomla/drupal)

  Finns en hel del intressanta diskussioner kring PHP vs Python vs RoR på stackoverflow

 11. Topp! Jag är lite nyfiken för den kodning jag sett och gjort kring python ger mig vibbar mer bakåt i tiden än framåt. Det jag hakar upp mig mest på är intenderingsupplägget :-)
  Fördelen som jag ser det med python är portabiliteten.

 12. Det är just indenteringen som gör det bra! Väldigt lättläsligt och det är väldigt enkelt att förstå andras kod. Men i början saknar man sina semikolon och måsvingar. Men det går över.

 13. :-)
  Jag vande mig inte under mitt år med pythonkodning.
  Javisst är det ett problem att alla skriver olika men å andra sidan så införs det enkelt vi continuous integration och stylecodes.
  Sitter med PHP idag och det är inte så snyggt. Saknar C# ibland förutom kompileringen då :-)

Leave a Comment