DN.se läser upp mobilwebben och skaffar Facebook Connect

In Facebook Open Graph, iPhone, Nyheter, Polopoly Atex, Responsive Design / Mobilwebb by MKSE.com Redaktion Martin Edenström6 Comments

DN.se’s JSP-sideuppbyggda mobilsajt mobil.dn.se har i toppen av samtliga publicerade artiklar börjat inkludera Voice Corp. Readspeakers nya iPhone och mobilapp. Den finns tydligt tillgänglig via länken Lyssna på artikeln.

readspeaker

Ett trevligt tilltag som faktiskt borde ha vissa fördelar ställt mot den webbaserade lösningen. I mobilversioner av webbsidor är koden renare (få störande tabeller /etc. med content) och klienten, mobiltelefonen, är  oftast redan försedd med duglig inbyggd högtalare.

Lösningen borde vara ett välkommet tillägg för funktionshindrade – och andra som bara vill få nyheterna upplästa istället för att själva behöva tyda liten text på en mobil skärm. Tänk på att datakostnaden kan dra iväg med .MOV-filer bara.

Dagens taltjänst är dessutom imponerande. Var det ett tag sedan ni lyssnade på syntetiskt tal så passa på.

För vanliga webbplatsen DN.se används dock inte Readspeaker. Sajten, som ligger på Polopoly CMS ett tag till, har även uppdaterats med några kul tillägg.

Bredvid sedvanliga ”Kommentera” och en mängd textannonser från Eniro finns numera ”Rätta artikeln” och ”Rekommendera artikeln” (med Facebook Connect koppling, tar inte ut gamla vanliga ”Dela artikeln” sociala bokmärken). Den senare känns inte helt optimal, aktiviteten ”Jag rekommenderar den här artikeln på DN.se” är nästan identisk med gamla vanliga ”Dela” (facebook.com/sharer.php) och att bara läsa in FBC användarnamnet känns inte tillräckligt. En roligare integration måste fram.

Update: Som webbstrateg Björn Lilja på DN.se / Valtech nämner blir funktionen betydligt smartare med några Facebook-vänner inkopplade, då får läsaren en ”Vänners nyheter” i högerspalten på DN.se. I samma spalt redovisas även vänner aktivitet inom DN-funktioner som nutidstestet.

Kommentarer

  1. Har du missat ”vänners nyheter” i högerspalten, månne? Grejen är ju att jag ser vad mina vänner har rekommenderat direkt på dn's etta.

  2. Att ”talande webb” skulle vara ett hjälpmedel med fokus på funktionshindrade belyser inte hela dess potential. Det är lättare att ta till sig ett talat språk i många situationer även för ”icke funktionshindrade”. Jämför med talböcker, det var först något för synskadade men är idag något som uppskattas av många många fler.

  3. Hej Martin

    Som Daniel skriver så används ”rekommendera artikeln” till mycket mer än så. Den lägger in din rekommendation i dina vänners nyhetsflöde och presenterar den i ”Vänners nyheter” i högerspalten. Där syns även andra aktiviteter som när du kommenterar en artikel eller får ett resultat på någon av DN.se:s tester, exempelvis det klassiska nutidstestet.

  4. Kul att du uppmärksammar vår tjänst för uppläsning av artiklarna på mobil.dn.se. Några förtydliganden bara: Företaget heter VoiceCorp. Tjänsten på sajten heter ReadSpeaker. Och det är inte vår nya iphone-app utan en Saas-tjänst som finns tillgänglig på DNs mobila sajt för alla som har en webbläsare och kan spela upp mp3-ljud på sin mobil. Vår nya iPhone-app är det hittills bara UNT (Uppsala Nya Tidning) som erbjuder. Läs mer om den här: http://www2.unt.se/avd/1,,MC=3-AV_ID=965093,00….

  5. Nu ser jag inte FBC:n i toppkant längre. Bara i artikel-foten. Oh, jag som förbereder ett föredrag om just svensk Facebook Connect…

Leave a Comment