E-handeln som Darknet-hackades hos Synsam och Ai Eyewear, nere en vecka

In Nyheter, Check out/Kassasystem, CXM, Dynamicweb, E-handel by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Digitaliseringen går verkligen i rapidfart. Även sett till hack och total, digital nedstängning av större verksamheter. Synsam som omsätter runt tre miljarder årligen ansluter till Mekonomens olyckliga gruppering av verksamheter som under Corona-pandemin drabbats hårt av tekniska problem med moln, teknik och hackers. Även Norsk Hydro och Addtech har hackats. Hos Synsam ligger allt som kassasystem, e-handel och stödsystem nere sedan 8 dagar tillbaka. Med påföljande, ekonomisk kännbarhet.

Nedtiden har nu passerat en vecka. Även för undervarumärket Ai Eyewear, som släppte sin uppdaterade sprillans nya e-handel för samtliga av Synsams 500 butiker bara en vecka innan hacket. Synsam har en egen enhet för sin digitala affär som jobbar med en skräddarsydd ”Synsam Groups Digital Commerce Platform” som är skriven i C#, ASP.NET MVC, HTML5, SASS och jQuery. Det fanns innan nedstängningen en Elasticsearch sökmotor för att hitta rätt bågar samt

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Inte kris överallt, Centra firar fjorton releaser på åtta veckor

Både Klarna och Svea Ekonomi Checkout betalstöd används för abonnemangstjänsten Synsam Lifestyle™ där kunder kan byta ut glasögon ett nytt par varje år. Synsam var länge en användare av danska DynamicWeb 8.0 CMS och E-commerce. En blogg på darknet, som tidigare använts av av kriminella hackare för att kommunicera adresserar Synsam med budskapet:

Alla era nätverk har låsts, inklusive säkerhetskopior”, står i meddelandet som är skrivet på engelska. ”Mer detaljer kommer senare.

Synsam kallar sig Nordens ledande aktör inom ”Eye Health & Eye Fashion” med 500 butiker i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Synsam erbjuder ett brett sortiment av glasögon, kontaktlinser, solglasögon, tillbehör samt ögonundersökningar. Synsam omsätter ca 3 miljarder SEK och har 2000 anställda.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Vendre tar nya kunder, 60 procent är från B2B