Facebook dödade kunders Facebook-appar utan förvarning

In Facebook Open Graph, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström2 Comments

Fredrik Davidsson har skrivit om att Facebook utan förvarning dödat en del Facebook-appar utvecklade för kunder. Funktionalitet på kundernas sajter och Facebook Pages slutade då direkt att fungera.

Ett ständigt orosmoment med beroendet av acceptans av och uppetid hos externa tjänsteleverantörer och tjänstenätverk.

Nedstängningen var ett misstag från Facebooks sida, men lärdomarna vid Facebook-utveckling Fredrik vill dela med sig av är:

  • Dela upp era applikationerna på olika konto. T.ex. ett konto per kund. Om ett konto stängs ner påverkar det minimalt antal kunder och applikationer.
  • Min första slutsats att bara de applikationer där jag var ensam utvecklare på stängdes ner var fel. Samtliga applikationer jag skapat stängdes.
  • Så snart ditt konto stängs ner. Överklaga och begär ägarbyte av applikationerna till kollega eller kund. Ägarbyte på en del applikationer gick fortare än överklagan av avstängningen.
  • Överklaga på alla fronter. Stefan fick igenom sin överklagan före mig, detta trots att min överklagan skickats ett halvt dygn innan hans.
  • Värdera att marknadsföra en extern landningssida för din applikation. De som länkar in till din applikation gör det då inte direkt till Facebook. Om Facebook stänger ner kan ni öppna upp applikationen på nytt inom ett par minuter på annan applikationslänk. Detta löser inte inlänkningsproblematiken men minimerar det i vart fall.
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Netlify headless får 22 mdr värdering, anledningarna till hysterin

Inte otippat och inte så olikt situationen att inte få ett godkännande från Cupertino, när dyrbar utvecklingstid för kund lagts ned.

Dessutom något som belyser CMS:ets framtida, viktiga roll som ”portfolio management” kontrollant.

Kommentarer

  1. Fördelen med Cupertino är att när väl applikationen är godkänd skall mycket till för att den skall dras tillbaka. Här kan man synkronisera kampanjer i förhållande till lansering av applikationen/kamanjen.

    Facebook uppmärksammar din app först när den slår igenom. Uppfyller den då inte alla krav Facebook ställer börjar de stänga ner. Du skall adressera felen inom en viss tid annars vidtar de ytterligare steg för att döda din applikation.
    Denna eftermoderering anser jag är mer problematisk för mina kunder.

Leave a Comment