Får riskkapitalisterna köpa upp byråer från WPP, IPG, OMC och Publicis nu?

In CRM Customer Relationship Management, CXM, Marketing Automation, Martech, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Årets första stora förvärv inom reklam och marknadsföringsvärlden visar på en ny trend som kan påverka helåret 2024. Det kan vara första stegen då en ny spelplan målas upp.

Det är en av de tre stora, Interpublic Group IPG som sålt av sitt närmare tjugoåriga ägande i helägda byråerna Deutsch New York (med runt 200 anställda) samt Hill Holliday (också runt 200 anställda). Deutsch New York ska förvisso förlorat storkunden PNC i slutet av förra året och nu tvingats till personalnedskärningar om 20 procent, men det var ändå ett uppskattat ägande och en viktig del av IPG som förvånar marknaden i januari.

0 %
av vinsten ska förvisso försvunnit med förlusten av ett större kundkonto hos Deutsch
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

I Sverige har riskkapitalstärka byrånätverk som holländska Waterlands iO och Altors QNTM/ARC shoppat loss under flera år, men skillnaden är att de uteslutande fått vända sig till oberoende svenska byråförvärv. Fortsätter denna trend kanske de även framöver kan köpa upp vissa byråer och grupper direkt från jättenätverken WPP, IPG, OMC Omnicom och Publicis.

Trenden innan har begränsats till att jobba med sammanslagningar, gemensamma koncernvarumärken och allmänna nedskärningar – om det samtidigt har behövts. Men då i det fördolda, inom de nya interna grupperingarna. På det sättet jobbar både WPP, Accenture, Deloitte, dentsu och Ogilvy m fl sedan 20-30 år tillbaka. Fortsätter denna trend kan byrågrupperna mer abrupt välja att avyttra hela delar där byråvarumärket får ingå. Mer som hur de mer nytillkomna riskkapitalisterna jobbar med sina intåg i olika byråer och förvärv. Det är troligtvis konjunkturrelaterat då tålamodet för ett 6-18 månaders re-brandning och omorganisationsprojekt är mycket lägre lägre idag.

Attivo group ifrån Nya Zeeland (inriktade på att äga marknadsföringsleverantörer) är köparen som tror att de kan hitta lönsamhet i byråerna igen och nu tar över varumärkena Deutsch New York och Hill Holliday. Lönsamheten ska enligt de nya ägarna komma från att nu kanDetta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!

Är du redan medlem, men utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.Login with Patreon
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  ARC köper upp fyra byråer i Norge för 100 Mkr