MKSE 🎿SportlovslĂ€sning Intervju: Gerry McGovern

In IntranÀt, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLÀmna en kommentar

Fasansfulla siffror kring intranÀt, BYOD-revolt och fler system hjÀlper inte

En av vÀrldens frÀmsta experter inom intranÀt, Gerry McGovern, kommer till Sverige för att tala pÄ Smarta IntranÀt den 16 april 2015. MKSE.com fick ett samtal med Gerry om vad som blivit bÀttre och vad som verkligen felar inom större företags intranÀtsatsningar idag.

Moderna system gynnar enbart ledningen

Nya, modernare intranÀtsystem innebÀr inte alltid ett bÀttre scenario för de anstÀllda. De kan göra det för ledning, men arbetsbelastningen för redaktörer och de som ska mata in data Àr högre Àn nÄgonsin, anser Gerry. Han nÀmner ett exempel dÀr sÀljare i ett tidigare system lade in nya affÀrskontakter via tre klick. Det pÄkostade, nya systemet erbjöd detaljerad dataanalys som kom ledningen till godo. Men som samtidigt gjorde att samma aktion krÀvde 13 klick. Mer Àn fyra gÄnger sÄ mycket arbete.

En ny Gallup-undersökning visar pÄ hela 70% medarbetare som kÀnner sig oengagerade och frÄnkopplade frÄn verksamheten. Samtidigt kom data frÄn Workboard som berÀttar att hela 93% av de anstÀllda inte kÀnner de kan bidra till företagens gemensamma strategiska mÄl. Denna kultur och synsÀtt pÄ vad inhandlade intranÀtsystemen ska erbjuda mÄste förÀndras, menar Gerry.

IT borde inte handla upp intranÀt

%
av de anstÀllda kÀnner inte de bidrar till ett företags strategiska mÄl
De flesta interna system köps upp av IT. Detta gynnar inte scenariot dÄ IT generellt haft en annan agenda Àn personalens anvÀndarupplevelse. Gerry kallar BYOD-trenden med att anvÀnda egna smartphones etc. en typ av revolt frÄn de anstÀllda. Samma sak skulle nog gÀlla om de anstÀllda fick pÄverka intranÀten.

I det stora har detta lett till att intranÀt inte anses som verktyg som frÀmjar produktiviteten. IntranÀt har historiskt inte gjort livet lÀttare för anstÀllda och Àr inte det de tar till för att kunna göra ett bÀttre jobb.

För att intranÀt generellt ska bli mer affÀrskritiska krÀvs att de blir en central del som efterhÄlls och sköts precis lika bra som verksamheten i stort.

Blir bÀttre

Men det har blivit bÀttre de senaste Ären. Mycket tack vare företagens egna medarbetare. De har hjÀlpt till att driva pÄ ett skifte dÀr systemen faktiskt blir anvÀndbara. Generellt finns idag en mer sund syn hur intranÀt faktiskt ska underlÀtta inom samtliga hierarkiska nivÄer. Och det Àr inte Ànnu ett nytt system som hjÀlper till med detta. Det Àr en förenkling av de befintliga systemen och processerna.

Övertala ledningen

Behöver förĂ€ndring ske har Ă€ven Gerry en del tips om hur högsta ledningen övertalas om att bli bĂ€ttre pĂ„ interna stödsystem och kommunikation. Det kommer han beröra vid Smarta IntranĂ€tkonferensen. En grundsten Ă€r att förĂ€ndra sĂ€ttet investeringar i system och processer mĂ€ts. Idag sĂ€tts mĂ€ttal frĂ€mst pĂ„ resultat (”input”). Blev intranĂ€tet lanserat i tid och pĂ„ rĂ€tt kostnad?

IstĂ€llet borde alla mĂ€ttal skrivas om att lĂ„ngsiktigt kontrollera alla fördelar (”output”) som det fĂ€rdiga intranĂ€tet erbjuder. Hur pass mĂ„nga sekunder eller minuter sparar varje anstĂ€lld pĂ„ att hitta en viss typ av material i den nya lösningen. Vad Ă€r detta vĂ€rt för företaget under intranĂ€tets avrĂ€kningsperiod?

Vi har mer pĂ„ samma Ă€mne:  Flera svenska kommuner satsar pĂ„ att rusta upp egna intranĂ€tet under pandemin

Leave a Comment