Gemensam paywall för 34 tidningar genom Piano Media

In Nyheter, Paywall, TYPO3 by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Update: Ta det piano med paywall, svenska tidningar. Det gjorde hur som helst alla slovakiska onlinetidningar. De skapade det gemensamma bolaget Piano Media som för €2,99 per månad erbjuder 34 sajters paywall’ade content.

Betalningen går rätt smidigt på en sida med tre steg. Genom kreditkort, Paypal och fyra andra möjligheter.

Ännu snyggare tycker MKSE.com så klart det vore att låta användarna bestämma helt själva med ett Flattr-liknande upplägg. Då kunde de tidningar som skött sig bäst får ta del av majoriteten av läsarens 27:- SEK varje månad.

Och varför skulle inte de slovakiska medierna lyckas med detta nu när de lyckats samla sig under ett paraply? Tittar vi på andra, rätt ”svåra” samarbetsområden som statistik så har det ju visat sig under tio, tolv år att det går ju att samköra genom KIA Index.

Och utan att tänka på det har en klar majoritet av de svenska onlinetidningarna redan accepterat en gemensam personalisering genom Disqus och Facebooks oAuth lösningar. Ett område som snabbt anammades av användarna. Tack vare sin självförklarande enkelhet och användbarhet. Något som måste följa med till användarens accept av paywall-betalningar.

Samverkande system då? Nja, några av sajterna ligger på TYPO3 CMS, men det är inget gemensamt CMS-val bakom Piano. T ex Pravda ligger på ett custom VB-skrivet CMS.

Och det är nog heller inget krav, liksom t ex en PSP borde det fördelaktigt kunna ligga utanför CMS.

Leave a Comment