Inte mycket nytt i iPad Bonnier News+

In iPad, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström9 Comments

Update: Konceptet News+ från Bonnier har presenterats. Bonnier Digitals Mag+ vart stilbildande i Sverige, och säkert i norr Europa, när det kom.

Vad handlar News+ om nu då, några tiotusen Sverige-importerade iPad och ett halvår senare då? I stora drag är det inte mycket vi inte sett tidigare som presenterats.

Det är snyggt. Svarta fadade boxar på tydligt vitt. Men i stora drag handlar det fortfarande om:

 • Möjlighet att läsa artikel senare
 • Möjlighet att dela artikel (men bara via appen, inte till Twitter/Facebook!)
 • Oftare uppdaterad startsida
 • Visst webb-TV och interaktivt innehåll (som denna i HTML5 av Valtech som säkert kommer finnas med i några demos)
 • Påminnelser på iPhone och möjlighet att läsa på PC:ns större skärm
 • Interaktion med journalist via formulär
 • Geotaggning för annonsörerna (som redan nu verkar vara en betydande målgrupp i sig)

Angående den senare, journalisternas arbetsbeskrivning får nog skrivas om rejält om de ska hinna med all läsarinteraktion. Se bara på artikelkommentarer, det är inte många procent eller promille som besvaras av journalisten trots att denne tilltalas av läsaren. Inte heller Twingly-blogglänkar berörs av journalisten. En aktuell, mer levande interaktion är Aftonbladet.se’s ständiga live-event via CovertItLive. Men se bara på Markus Leifby där, han hinner bara med att besvara en bråkdel av all kommunikation som han får in.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Rekordaktiv eventperiod, nu har årets första digital- och webbtävling avgjorts, vinnare är..

Jag hade gärna sett något mer. Inte ens omstuvande grafik baserat plattans läsriktning finns med. Inga direkta kopplingar till Bonniertitlarnas troligtivis gigantiska arkiv med möjlighet till datamining och därefter fördjupning för läsaren inom ett ämne (även om det inte passar ”en början och ett slut” iPad-tanken).

Bonnier ämnar köra News+ för 19 titlar i 11 länder. DN (i ”original” på Polopoly, snart EPiServer), DI (i ”original” på EPiServer) och Sydsvenskan (i ”original” på Escenic) finns bland dessa. Just det, 15 personer krävdes för att bygga News+ (baserad på Mag+) och det ska kosta hela 199:- / månad (99:- / månad för prenumeranter).

Hoppas verkligen inte någon projektbudget ska återvinnas för snabb ROI (för investerande ledning och andra intressenter). Det vore verkligen att gå emot introduktionsfilmens första ord om att tidningen som fenomen existerat i 150 år.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Telia och uppköpta mediebolag som C More steppar upp egen Marketing Automation satsning

Men innehållet, content, här. Känns det inte som News+ med sitt enhetspris och sin presentationsenhet förtjänar lite bättre innehåll än de vanliga sajterna? Ändå, vad finns det för innehåll att ta av och vart ska nytt material komma ifrån? Tidningarna blöder och dessa multimediaprojekt kostar en del. Innehåll på *.se-sajterna idag är sällan tillräckligt aktuellt eller passande för att passa en snabbrörlig dagstidning.

http://www.atpeaz.com/wp-content/uploads/2010/02/html5.jpg

Med alla iPad- och Android tablet tidningar och sajter som portas och ska bestyckas med interaktivitet borde det inte vara någon du idé att starta en HTML5-sajt som säljer interaktiv grafik, vertikala uppslagsverk och smarta tjänster för fördjupning till alla internationella läsplattesatsningar.

Som denna Nola.com grafik över oljeutsläppen i Mexikanska gulfen eller FT.com’s om globala finanskrisen. Ungefär som Getty säljer bilder. För tittar vi internationellt så visst finns det riktigt mycket häftig, interaktiv grafik och iPad-tjänster.

Kommentarer

 1. Pingback: Tweets that mention Inte mycket nytt i Bonnier News+ | Might Know Something Else -- Topsy.com

 2. Well. Expressen har kanske släppt Extra. Klick!, som är Aftonbladets fredagsbilaga (jo, sånt betyder något) är, enligt dem själva, ”halvfärdig”.
  Och en annan sak – de här Bonnier-tidningarna har väldigt lite till ingenting att göra med sajterna, så det är en märklig koppling du gör. Det här är alltså inte material från sajterna.
  Och lite mer faktakoll – Bonnier Digital har inte haft något att göra med Mag+, det är Bonnier Magazine Group. Äh, nu orkar jag baske mig inte faktarätta mer. Bara en försiktig liten uppmaning att faktiskt kolla fakta lite bättre, Martin.

 3. Hej stroemberg – Digital / Magazine Group missade jag, men CMS-kopplingarna skriver MKSE.com alltid ut, kutym och röd tråd i allt du ser här. Om det inte har något med sajterna (och CMS) att göra – hur fungerar då Mag+ ”uppdaterade nyheter & uppdaterad startsida” funktionen, rent tekniskt?

 4. Du menar News+, uppdaterade nyheter och uppdaterad startsida. Såvitt jag vet är det en egenbyggd lösning med WP som kopplar direkt till det redaktionella flödet från News+redaktionerna. Alltså, igen, framförallt för DN så är det så att DN+ inte är kopplad till nätredaktionen alls, det är en egen organisation.

Leave a Comment