JAMstack den senaste trenden som följer martech och headless

In API, Headless / Decoupled CMS, Javascriptramverk, Martech, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Flytta på er headless, static site gens och martech. Vi har ett nytt omfattande samlingsbegrepp för allt vad hantering av omnikanal, kundupplevelse och digital marknadsföring heter. Den nya termen är rätt oattraktiva ”JAMstack” och står för:

  • Javascript
  • APIs
  • Markup

Idag väldigt viktiga byggstenar vid framtagandet av nya, modernt konstruerade digitala produktioner. Termen ska ha myntats förra året och teorin kring att JAMstack behövs baseras på att tillvägagångssättet ska byta ut hela fronten på ett CMS med en modernare setup teknik som ska gå snabbare för utvecklare att jobba med och gentemot. Välanvända termen ”stack” är inte här operativsystem, webbserverar eller backend-kod, utan snarare de tre beståndsdelarna som JAM kommer från.

Vi har mer på samma ämne:  Nike och Unilever litar på Netlify headless, förstår stora företags komplexa workflows/interna processer

Uppbyggnaden i JAMstack projekt ska vara ny och bygger även främst på att skapa prestanda i den färdiga produkten. Inte helt olikt arbetet vi på MKSE.com skrivit om de senaste fem åren med ”performance” fokus och prestandawebbar. Enligt egna manifestot på Jamstack.org är static site generators som Jekyll, Hugo, Nuxt, Next eller Gatsby viktiga delar av idén. Det är även en hel ”JAMstack Conf” på gång under tre dagar i oktober. Den äger rum i in San Francisco.

JAMstack förespråkarna anser att termen är här för att stanna, alla vinner på att ge utvecklare ett mer modernt arbetssätt med öppenhet och molnstöd.