LeSS, Large Scale Scrum tänkt för större sammanhang

In Metodik, Nyheter, Scrum by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

LeSS är mer än ett CSS-ramverk, det är även en ny tillämpning inom Scrum.

Craig Larman har tagit fram ett Scrum-baserat ramverk kallat Large Scale Scrum (LeSS) som ska fungera att skala upp för omfattande och växande enterprise behov.

Ramverket ska erbjuda goda möjligheter att tillämpa avancerad agil och lean metodik inom olika områden. Det ska även vara öppat för tillämparna att experimentera och anpassa efter individuella behov.

Namnets betydelse kommer från grundtanken är att i agil andra vara så enkelt som möjligt. Det ska vara en “barely sufficient methodology” som undviker alla checklistor och omfattande dokument Scrum nuförtiden ofta tvingar fram. Några delar är att det oavsett projektstorlek bara finns en Product Owner, en Product Backlog osv.

Verktyget började tillämpas redan för 10 år sedan men har fått uppmärksamhet på sistone tack vare större företags behov av ramverk kring scrum projekt.

0st
Upp till 8 teams passar LeSS för

Givetvis finns det kurser att köpa och en av dessa, Certified LeSS Practitioner, kommer till Stockholm den 4:e november.

Large Scale Scrum (Less) Principles

Långt ifrån allt inom Scrum är lika enkelt som manifestot kräver nuförtiden. Minns ”enterprise-scrum” SAFe, som faktiskt fått visst fotfäste i Sverige trots massiv kritik.

Leave a Comment