Missnöje mot Google Analytics, utmanare tar chansen

In Adobe AEM, Analys / Statistik by MKSE.com Redaktion Martin Edenström7 Comments

Går det egentligen att konkurrera mot Google Analytics? Tjänsten är gratis, användarvänlig, kompetent (realtidsdata etc.) och fungerar i de flesta fall (internsajt, socialt, kampanj, etc.).

Timingen för att utmana har aldrig varit mer rätt.

MKSE får veta att i svenska och internationella SEO-kretsar pyr missnöjet mot Google Analytics.

Googles senaste, större sökresultatförändringar har lett till sämre kunskap om exakta söktermer och därmed värdefulla nyckelord.

Allt fler söker i inloggat läge på mobil och dator, det betyder HTTPS och begränsningar i Analytics om vilka söktermer som angavs. Antalet ”not provided” resultat ska ha flerdubblats de senaste kvartalen. Även generella förändringar i Googles sökmotor (Google Instant, ofullständiga söktermer (via många olika gränssnitt och ”inbyggda sökfält” i olika appar och enheter) försvårar just nu exakt kunskap om sökningar.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Nytt DAM en betydande milstolpe i Volvo Trucks digitala transformationsresa

Det tisslas och tasslas om detta inte är ett medvetet drag från Google för att komma från hysterin kring prislapp på värdefulla SEM-ord. Men andra tror att snart måste förbättringar komma då hela SEO-branschen är drabbad.

adobe marketing cloud

En som gör ett försök att utmana med egen analys 2013 är Adobe med nya Marketing Cloud. Med kunskap från det fyra år gamla Omniture förvärvet bygger de egen analyspresentationsmotor i sin CMS-produkt Adobe AEM. Den nya tabletvänliga dashboarden även byggts om för att inkludera viktig statistik. Dock utgör denna statistik bara en bråkdel av all tillgänglig data. Den är främst för att ge ”top management” en kvick vy, eller med elakare tunga så är den främst en kosmetisk detalj.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Föreläsning: Sommar, sol och miljonböter? Byt från Google Analytics till Matomo enkelt

Samma analysdata bakas även in i det nya ”Predictions” erbjudandet från Adobe.

Andra som gjort halvdana försök att utmana Google Analytics genom åren är Clicky, Woopra, KISSMetrics, CrazyEgg och GoSquared.

 


Atiendo

Kommentarer

  1. Adobes analyspaket är precis som Webtrends mycket kraftfullare än Google Analytics ur analysperspektiv men har haft nackdelen att det kostar en del.

    Det som är bra nu är att Adobe har börjat bygga ihop sina olika produkter så att de är integrerade mer med varandra.

  2. Definitivt, min uppfattning är att det är vanligt att kombinera GA med annat. Men inte många ”vågar” skippa GA.

  3. Att Google har valt att leverera innehåll i sin sökmotor över HTTPS har inget att göra med Google Analytics. Ett missnöje kring detta bör riktas mot Googles sök-team – inte mot produkten Google Analytics. Problemet med att allt fler söktermer döljs bakom (not provided) är inte unikt för Google Analytics utan är ett lika stort i alla webbanalys-verktyg som samlar in data genom script på webbplatsen (t.ex. Adobe SiteCatalyst eller WebTrends).

    De som är upprörda över detta är i praktiken upprörda över att Google tar (för)hårt på säkerhet och integritet i sina tjänster.

  4. Jag är inte säker på att du känner till alla möjligheter i Google Analyics som finns nu och som kommer under året. Att säga att Webtrends och Adobe/Omniture är kraftfullare är att göra det lite enkelt för sig. Alla tre verktygen har styrkor och svagheter, men de finns faktiskt flera punkter som GA slår de övriga på.

  5. Varför skulle man inte ”våga” det? Förstår inte…

  6. Hej Luthman! Grymt framträdande idag. Noterade ovan kommentar först nu, det stämmer – och missnöjet kom som sagt till mig från de som jobbar ned seo/synlighet!

Leave a Comment