Omskriva SJ.se nere för fjärde dagen, skalar upp moln istället för fix

In Adobe AEM, Nyheter, Offentlig sektor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

SJ på en Adobe Experience Manager med tillhörande multipla stöd från Adobe Marketing Cloud är i blåsväder efter flera dagars krasch i det inbyggda bokningssystemet. SJ meddelar även under fredagen att det finns fortsatt tekniska begränsningar vid bokning av biljett. SJs lösning på den bristande kapaciteten ska vara att skala upp molndriften i Adobe . I ett uttalande till Breakit berättar Hannes Wideteg att det istället skulle kunna räcka med ett 30 minuters fix att pausa vissa förfrågningar till sajten.

Vilka svenska bolag har redan spenderat för mycket på fel headless-stöd och eventuellt missmatchade digitalstöd? Ett MKSE Patreon Premium-konto öppnar upp för MKSE.com Lens och direktkontakt med innovation tech samtal. Prova gratis – en begränsad period.
SJ:s bokningssystem heter Petra och är ett egenutvecklat system som började utvecklas 1988 och som togs i bruk 1992. Petra lades i ett eget bolag efter avregleringen år 2000 och sedan dess har SJ:s ägande i det bolaget successivt minskat. Sedan 2019 ägs Petra helt av bolaget Silver Rail Technologies, som är den ”underleverantör” som SJ hänvisat till i sin kommunikation kring julkraschen, skriver IDG i en ny genomgång.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  ”Generativ AI kan hjälpa företag möta ökad efterfrågan på innehåll”

Under våren 2022 meddelade SJ att de under pandemin jobbat hårt med i ett nytt Customer Experience och Mobile Experience projekt där sj.se skrevs om för att kunna hantera ett ökat antal mobilanvändare. Då skiftade transportbolaget tekniskt JavaScript-ramverk från Angular.

Adobe AEM togs in som centralt CMS redan 2014, SJ var då en av de första riktigt stora kunderna på plattformen.