Open Source gäller för framtidens CMS i molnet

In Featured, Gratis, Licens, Nyheter, Open source PHP, Sökmotor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström1 Comments

IT har en påverkan på miljön. Det är ingen överdrift. Det krävs en enorm datakraft med enorma tillhörande test- och deploymiljöer för att utveckla och driva all multimedia- och interaktivitet i dagens kapacitet- och trafiktunga webbtjänster. Serverparkerna växer med fotbollsplansmått varje månad.
it miljö serverpark

Då duger det inte med att behöva ”sitta i knäet” på bolag som kräver fantasisummor och lång inställningstid för ökat licensbruk. En webbsida eller tjänst ska kunna integreras och få 1 miljon fler användare. Över en natt. Utan att behöva vänta hos budgetägare (eller riskkapitalist) och riskera att tappa alla användare då servrarna svettas.

Även CMS-tillverkarna påverkas. De vill kunna ge svar i upphandlingssituationer när frågan om snabb skalbarhet dyker upp. CMS-produkter idag säljs ofta som paket och innehåller flera komponenter/produkter med separat licensmodell eller som open source. Flera av dessa komponenter/produkter tillför CMS-tjänster som ligger i ”molnet” (eller modeordet cloud computing).
cms cloud computing

Inte minst märktes det i årets CMS Watch där den tidigare licenstyngda sökfunktionaliteten (Autonomy, FAST Enterprise search, Google mini och Ultraseek) ersätts med snabbt skalbar open source teknik från Lucene.

Ett tydligt tecken på det är SGI konkursen i veckan. När open source produkter baserade på Linux, MySQL etc. effektivt gjorde samma sak som stordatorerna ville ingen till slut betala dyrt för hårdvara som krävdes för 3D-animering.

Kommentarer

Leave a Comment