Reco iPhone app vill FourSquare-checka in

In Google Maps, iPhone, Java, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström10 Comments

Update: Svenska omdömessajten Reco.se (byggd på javabaserade LGPL frameworket Seam) har, efter viss försening, släppt sin första iPhone app till betatestare. MKSE.com var ibland de inbjudna. App’en väntas Cupertino-godkännas inom kort.

Den bygger på Reco.se-omdömesdatan, presenterad på en Google Map och givetvis med fokus på att lista reco’ade företag i din geografiska närhet. Det finns nu även check-in på varje plats, som dominanten Foursquare misslyckats med att trademarka tidigare i augusti.

Det är, liksom i övrigt på nya sajten från september 2010, stort, tydligt, trevligt och allmänt ”Web2.0-igt”. Och det andas ganska mycket Foursquare och Facebook Places. Även gällande annat än check-in.

Det är tydligt och stort och ikonifierat (badges ”har snotts”).

Det ska vara snabbt. Det märks att Nikke och Tobias Basilius (tidigare Eniro) på Reco jobbat för att få ned antalet steg för interaktion.

Det är öppet. Liksom på webben finns oAuth. Facebook, Twitter och några andra identiteter går även att använda för att logga in, skapa konto och slå samman konton.

Och denna typ av uppfräschning och ”app-ande” behövs i en värld där Foursquare värderas till nästan en miljard SEK och sömniga, WordPress-aktuella konkurrenten Cint.se plötsligt tar i 92 Mkr i riskkapital (via moderbolaget). Samtidigt som nya Eniro och Google Sverige satsar på egna geo-omdömen. Geo-location är hett 2010. Delägare i Reco.se är Håkan Ramsin och Medströms AB.

I Sverige har dock Foursquare och Gowalla (som trots vad ICA ToGo:s representanter sade till mig i mars nog får anses vara på väg ut) redan en trogen skara (några tiotusen stycket) svenska användare och har under 2009-2010 faktiskt skapat en hel del geo-content det anses kul att ”tävla om”.

Men geo-location betyder inte nödvändigtvis att lokala aktörer kan sin närhet och nationalitet bättre (som Tradera, Studivz och Blocket.se uppenbarligen lyckats med under 00-talet). Trots att det handlar om just location. Aktörer som Reco kommer få det minst sagt tufft mot det hyperkreativa Silicon Valley-gänget Foursquare eller 4SQ. Som just nu ligger en bit före alla andra – och tom. slår Facebook på fingrarna.

Kommentarer

 1. Nu funkar inte check-in på beta-app’en, men varför inte sno hela det framgångsrika tävlingsmomentet Reco? (om ni inte redan gjort det). Det är ju hela 4SQ.
  Och när ni ändå är på gång skulle det inte vara fel att generera fler recos (som verkligen behövs) genom kampanjer där killar/tjejer på lokala skolor agerar drivers (mot någon typ av bete á la ”Special nearby”)? Just nu känns det som de bloggande, twittrande webb-early adopters står för 75% av alla recos. Denna grupp i all ära, men killarna och tjejerna på ett antal lokala gymnaiser knapprar hårdare på sina telefoner och fikar/käkar på fler ställen…

 2. Pingback: Dagens länkar från Löwenhamn – 12 October, 2010 | Henrik Löwenhamn

 3. Pingback: Dagens pressklipp och länkar – October 12, 2010 | GTF-bloggen

 4. Pingback: Tweets that mention Reco iPhone app vill FourSquare-checka in | Might Know Something Else -- Topsy.com

 5. Vill gärna testa Recos app, men är den släppt eller inte i App Store? Framgår inte riktigt här.
  Och svenskarna verkar inte så intresserade av Foursquare, Gowalla är ju fortfarande mycket större här. ”På väg ut”?

 6. Martin,

  ”sömniga” Cint.se har inte tagit in 92 msek i riskkapital, däremot har dess moderbolag (Cint.com) gjort det (och de sysslar med något helt annat och har inget med lokaliseringstjänster att göra).

  Mvh/Bo Mattsson/Cint

 7. Njae, fick intrycket att den var släppt i Apple Store. Men nu när du uppdaterade så… :)

Leave a Comment