Svårigheterna att skydda AI och ge kraftförsörjning leder till fler on-prem data center, säger C3.AI

In AI, ChatGPT, Machine Learning, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

MKSE.com skrev om pionjären och börsnoterade C3.ai mitt under den mest brinnande AI-hysterin i juni 2023. Då hade bolagets VD Tom Siebel fått se en börsuppgång om massiva +150% på bara några veckor i maj 2023. Börskursen är idag omkring 50% lägre än toppnivån vilket ger ett börsvärde om runt 39 mdr SEK. Notera att C3.AI, grundat 2009, t ex inte är lönsamt ännu.

0 %
steg AI kursen med på bara några veckor
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

Bolaget leds av amerikanska, 71-åriga miljardären Tom Siebel. En intressant karaktär som inte sällan kommer med spännande uttalanden. Som efternamnet avslöjar står han bakom Siebel Systems, som såldes till Oracle. Pengarna grundade han C3.AI med. Den senare säger han förberett och ridit på dagens genAI/AI-våg från 2009 (!) fram till idag. Ett av många liknande uttalanden från ”klassiska AI-bolag” som däremot inte åldrats lika bra i aktiekurs efter senaste årens genAI-boom.

Ett av de mer anmärkningsvärda citaten från senaste delårsrapporten är att Tom Siebel tror:

“ – Vi kommer se en återkomst till ”in-house data centers”, tro det eller inte, där användare har sina egna GPU:er på insidan.”

Det ska vara efter diskussioner med egna anställda ingenjörer kring dagens drift-, hosting och generella situation idag. Det går inte hyra, be om egna datacenter via de stora public cloud (AWS, GCP, Azure) med alla egna krav, generella regulationer och konkurrenssitationer som råder idag. Speciellt på grund av brist på strömtillförsel i tätbebyggda städer. Det ska lett till Nvidias enorma betydelse idag för mer individuella, mindre, privata datacenter. Som primär och rätt ensam säljare av rätt typ AI GPU:er är de i epicenter i ett enormt behov att äga, drifta och sköta sin egen AI-driftslösning. Speciellt för kritiska kundtyper.

Dessa kunder fokuserar C3.AI på, och är stolta över. De jobbar i år med Missile Defense Agency, försvarsdepartementet i USA, United States Air Force, US Intelligence community, JROC och US Marine Corps. C3.AI är som sagt inte lönsamt som bolag, men har tidigare lovat bli det i april i år. Men de backar nu från det uttalandet.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Integrationsbolaget utökar "Return on intelligence" AI-erbjudande, kopplar upp NVIDIA AI-superdatorer