WebP är webbens nya bildformat, dessa är fördelarna

In Google Voice etc, Javascriptramverk, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Google försöker inför ett helt nytt bildformat för webben. WebP ska utan tappad kvalitet och försämrande kompression skapa bättre bilder anpassade för webben. WebP ska generera 26% mindre bilder jämfört med PNG. Och WebP komprimerade bilder är 25-34% mindre i storlek jämfört med JPEG. WebP stödjer transparency, genomskinlighet och tanken är att webmasteras ska kunna använda formatet för att skapa en alltjämt snabbare webb.

Formatet fungerar från start i Chrome och Opera. WebP tillämpas just nu främst som ett komplement som används på webben bredvid en vanlig JPG-kopia. Detta eftersom det förra året uppstod en massa klagomål då t ex Facebook försökte A/B-testa bildformatet med resultatet att användare blev irriterade de inte kunde copy/paste’a tidslinjebilder i det nya bildformatet.

WebP kompression bygger på samma logik som VP8 video codecen bygger på för att minska keyframes i videos. Det är en typ av ”förutsägande” formattering som tittar på pixlars närliggande pixelblock för att förutsäga dessa andra blocks värden och sedan skapa ”nollade”, högt komprimerbara ytor och i kompression enbart behandla de icke-nollade, faktiska värdena. Det skapar en effektiv kompression av alla förutsagda, ”nollade” värden.

0%
mindre blir bilderna jämfört med PNG

En WebP fil består av VP8 eller VP8L image data och en RIFF container.

Leave a Comment