Aftonbladet.se tar risker med nya SuperLive

In Chatbots, Community, Facebook Pages, Escenic, Featured, Flash, iPhone, Javascriptramverk, Nyheter, Play-kanal / Multimedia, Responsive Design / Mobilwebb, Sociala media / web2.0, Streaming, XCAP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström12 Comments

Bloggarnas framfart de fyra senaste åren har påverkat webbdesignen. De långa artikellöpen har gjort det helt accepterat att växa på höjden i en webbdesign, något som webbdesigners välkomnade och som nästan alltid numera används.

Detta utnyttjade Aftonbladet.se till fullo när de i helgen, inför Melodifestivalen, släppte Aftonbladet SuperLive. De skapade en duktigt iFramad/scriptad ”sajt ovanpå vanliga sajten”. Och ovanpå, som liggandes rakt på toppen av, inte scriptat, overlay ovanpå.

SuperLive sajtsatsningen själv är egentligen ett stort potpurri av amerikanska och svenska underleverantörers tjänster. Där fanns:

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  ChatGPT får direkt påverkan på flera martech och IT-yrkesgrupper

Lite kaka på kaka med alla interaktivitet och ganska rörigt. Men samtidigt, visst är det levande, live!

Med SuperLive lägger Aftonbladet (själva på en Escenic CMS) ”fler ägg än någonsin i alla web2.0 tjänsters ”CDN- och AWS/etc. alternativ korg. En ganska stor risk! Undrar om de testat med någon typ av backuplösningar? Utan egen portfolio management kommer det annars snabbt bli trasigt och ihåligt för Aftonbladet.se läsare.

Dagen efter melodifestivalen var det dags att förse den allsvenska premiären med en egen Superlive. Där återfanns inte samma mikroblogg/chatthysteri, men istället ett potpurri av widgetifierade applikationer som tidigare öppnats upp från Sportbladet.se i egna fönster. Som:

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  ChatGPT får direkt påverkan på flera martech och IT-yrkesgrupper

Men så fanns även:

Jag är osäker på om Aftonbladet.se och tf sajtchefen Andreas Aspegren samt Jan Helins gäng själva tagit fram konceptet eller om det även återfinns hos några internationella nyhetssajter.

Just fenomenet att växa på höjden har Aftonbladet.se tidigare utnyttjat i någon månad för att skapa oundvikliga annonser vid sidinladdning på mobil.aftonbladet.se startsida. En helt OK lösning som nog kommer bli standard, inte minst för iPhone / Androidanvändare. Den ger bra exponering och lätt för besökaren att scrolla undan ifrån. Besökare slipper dessutom vänta på att ett helskärms/overlayscript eller motsvarande ska laddas in.

Kommentarer

 1. Hej Martin!

  Vi har tagit fram det här konceptet helt Själva på Aftonbladet. Allt började med en medarbetarkonferens i höstas. Det var där som de allra första skisserna började ritas.

 2. Den största utmaningen var att få uppdateringar via push att fungera, dvs ingen sidomladdning krävdes. På så vis låg vi hela tiden i synk med vad som hände live, även i nyhetsrapporteringen.

 3. Hej Martin, vi samarbetar en del med Twingly men för att visa bloggar som länkar till en artikel använder vi vår egen tjänst Bloggportalen.

 4. Pingback: Shoot It Live in the press « shoot it live

 5. Pingback: Shoot It Live in the press | Shootitlive

 6. Pingback: Shootitlive 2010 in review | Shootitlive

 7. Shootitlive visar den tid som fotografens kamera är inställd till – dvs ”capture date” på EXIF/IPTC språk. Av erfarenhet vet vi att det är vädligt vanligt att fotografer missar att ställa klockan rätt, speciellt om de har två eller fler kamerahus.

  Men hur såg du det?
  Expressen visar inte tiden i sin Shootitlivespelare – http://fotboll.expressen.se/allsvenskan/live
  Och Aftonbladet har korrekt tid – http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/leifbylive/article12658490.ab

  mvh
  Martin

Leave a Comment