Agila metoder till trots, 7 av 10 IT-projekt misslyckas

In Kanban, Metodik, Nyheter, RUP Vattenfall, Scrum by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

Många använder fortfarande Exidos gamla uppgifter om "82% misslyckade IT-projekt i Sverige" (privat sektor) från 2005-2006 när Scrum, Kanban och agil metodik ska säljas in. Men har det blivit så mycket bättre de fem senaste åren då? Med scrums massiva inbrytning, alla certifierade beställare och leverantörer och inte minst alla nya expertroller och titlar som agila mentorer, lean-experter och så vidare. Inte enligt de uppgifter om IT-projekt generellt som... Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går bra att läsa allt innehåll flera dagar innan debitering. Summan bestämmer du själv, börjar på 19 SEK i månaden. Ge gärna det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com lever kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!
Är du redan medlem, men utloggad? Tuffa cookies-tider nu. Se till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här intill. Eller registrera dig direkt på MKSE.com via Unlock-länken.
To view this content, you must be a member of MKSE.com & publicisten Martins Patreon at SEK1 or more
Unlock with Patreon

Kommentarer

  1. Problemet är att många försöker ”klistra på” lättrörliga och iterativa arbetsformer i sina verksamheter, produkter, projekt etc – som att sminka grisen och tror att agilt löser allt och av sig självt.
    Det agila måste genomsyra hela verksamheten – vertikalt såsom horisontellt. Det är en mentalitet – en inställning och en vilja. Mycket i vår värld och samhälle handlar fortfarande om människor och kommunikation – det är detta som agila arbetsformer främjar.

  2. Ytterligare en anledning till att vi i Sverige fortfarande inte har fått fler lyckade IT-projekt* är på grund av att många, beställare som leverantörer, fortfarande kör vattenfall. Procentuellt är det fortfarande många som inte har anammat, och upplevt fördelarna med, lättrörliga och iterativa sätt att arbeta på.

    * = Ett grundproblem är just att för många, beställare såsom leverantörer, fortfarande ser dessa projekt som IT-projekt. Dessa projekt är sällan IT, utan verksamhet (verksamhetsprojekt).

  3. Professional Scrum utbildningen skulle råda bot på att 8 av 10 IT-projekt misslyckas. Då Scrum är en alltöfr lättviktig titel att erhålla. Men för få utbildningstillfällen och för lite marknadsföring ställer fortfarande till det för Professional Scurm.

Leave a Comment