Agila metoder till trots, 7 av 10 IT-projekt misslyckas

In Kanban, Metodik, Nyheter, RUP Vattenfall, Scrum by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

Många använder fortfarande Exidos gamla uppgifter om "82% misslyckade IT-projekt i Sverige" (privat sektor) från 2005-2006 när Scrum, Kanban och agil metodik ska säljas in. Men har det blivit så mycket bättre de fem senaste åren då? Med scrums massiva inbrytning, alla certifierade beställare och leverantörer och inte minst alla nya expertroller och titlar som agila mentorer, lean-experter och så vidare. Inte enligt de uppgifter om IT-projekt generellt som PMP Jerk Vallgårda vid St. Jude...

Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa allt och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du blir en supporterande medlem till MKSE.com. Du betalar vid månadsskiftet och kan därför läsa innan du debiteras. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19:- SEK i månaden. Pengarna går till drift och licens för att driva MKSE.com. Betalas via ApplePay, Paypal eller kort. Stort tack för ditt bidrag och din förståelse!
To view this content, you must be a member of MKSE.com & artikelförfattaren Martins Patreon at $1 or more
Unlock with Patreon

Kommentarer

  1. Problemet är att många försöker “klistra på” lättrörliga och iterativa arbetsformer i sina verksamheter, produkter, projekt etc – som att sminka grisen och tror att agilt löser allt och av sig självt.
    Det agila måste genomsyra hela verksamheten – vertikalt såsom horisontellt. Det är en mentalitet – en inställning och en vilja. Mycket i vår värld och samhälle handlar fortfarande om människor och kommunikation – det är detta som agila arbetsformer främjar.

  2. Ytterligare en anledning till att vi i Sverige fortfarande inte har fått fler lyckade IT-projekt* är på grund av att många, beställare som leverantörer, fortfarande kör vattenfall. Procentuellt är det fortfarande många som inte har anammat, och upplevt fördelarna med, lättrörliga och iterativa sätt att arbeta på.

    * = Ett grundproblem är just att för många, beställare såsom leverantörer, fortfarande ser dessa projekt som IT-projekt. Dessa projekt är sällan IT, utan verksamhet (verksamhetsprojekt).

  3. Professional Scrum utbildningen skulle råda bot på att 8 av 10 IT-projekt misslyckas. Då Scrum är en alltöfr lättviktig titel att erhålla. Men för få utbildningstillfällen och för lite marknadsföring ställer fortfarande till det för Professional Scurm.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.