Alla ekonomiska AI-och ChatGPT vinnare just nu, genomgång från MKSE.com

In AI, ChatGPT, Machine Learning, CXM, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Denna text publicerades först i tidningen ResuméPengar och AI. Eller kanske ChatGPT och API-kopplingar från GPT-3 / GPT-4. I kombination med egen ekonomisk vinning. Vad det oftast handlar om i praktiken. Hur ser det ut efter några kvartal? Vilka martechaktörer har exploderat, täljer guld inom området och tar täten inför hösten?

Svaret? Svårgreppat, fortfarande ett så ungt segment. Accenture berättade nyligen om hur bolaget vunnit ”genAI projekt för 1 miljard SEK” bara de senaste 120 dagarna. En rund och fin summa som kan ha yppats av VD Julie Sweet för att dölja tidigare rubriker om hur bolaget förbjöd ChatGPT för samtliga anställda. Det måste dessutom vara väldigt svårt att härleda varifrån ett ”genAI projekt” härstammar. AI är redan överallt förekommande i supporterande utvecklingsmjukvara, applicerade martechprodukter/stöd etc.

För uppenbart finns genAI/AI redan integrerat, eller i alla fall, marknadsfört i samtliga martechproduktbolags portföljer. Med större eller mindre ekonomiska och teknologiska insatser.  I realiteten anses det nästan idioti att utelämna någon av AI-termerna idag bland alla IT-bolag (ett kaxigt och ytterst konsumentinriktat Apple är undantaget). Ännu förtäljer inte historien om det lett till några extra säljframgångar för en specifik aktör under årets första kvartalen. Troligtvis inte, då det är något alla kan göra, och snabbt gjorde. AI idag har blivit en total hygienfaktor. Det går inte går att inte addera de trendande begreppen inom artificiell intelligens till egentligen all egen kommunikation.

En omgående vinnare, precis som vid Amazons svenska intåg, är utbildningsföretagen och eventarrangörerna som lyckats skrapa ihop talare och lärare inom området. Inte minst inom området ”responsible AI” och de legala, filosofiska och humana aspekterna. I svenska Amazon-fallet verkar det nu några år senare även blivit den enda vinnaren..

En till ekonomisk vinnare är de renodlade AI-aktörerna på börsen. Många IT-bolag har gått bra i år, men AI-bolagen har gått exceptionellt bra. Speciellt om de redan hade ”ai” i namnet. CRM-aktiva C3 AI är upp 130 procent på ett år, nästan lika mycket som väldigt omskrivna NVIDIA. Den sistnämnda är en enorm vinnare 2023. Att i trenden, för säkerhets skull, investera i drift och hårdvara verkar just nu nästan alla göra . På både kund- och leverantörssidan. Till den grad att miljöaspekterna av så mycket nya AI-möjliggörande kretskort, serverparker och tillhörande ström-, kylnings- etc. behov har börjat ifrågasättas.

En mindre grupp vinnare är även de som förespråkar en mer frikopplad, stegvis uppbyggd IT- och martechmiljö (t ex MACH Alliance). Istället för att köpa in allt på ett bräde från säg, Salesforce, Oracle eller Adobe. De använder ChatGPTs snabba och omvälvande intåg som en teoretisk anledning att inte lägga alla ägg i en och samma korg.

Det är den första augusti och mycket, för ett halvår sedan helt otänkbara saker, har redan hunnit hända inom området. Var säkra på att lika mycket kommer se helt annorlunda ut vid årsskiftet.