Bästa lösningarna för Chatt genom CMS

In Chatbots, Community, Facebook Pages, Facebook Open Graph, Flash, Nyheter, Social Login / OpenID by MKSE.com Redaktion Martin Edenström4 Comments

Updated 2: Fått kommentarer om att MKSE.com gått från 50/50 CMS- och projektledarstöd respektivt CMS-skvaller mot ett snarare 10/90 förhållande.

Nåväl, så mycket händer inte varje vecka inom den förstnämnda kategorin. Det måste finnas ämnen att dissekera!

Här är ett. Det var nämligen ett tag sedan jag tittade på vilka alternativ det finns för sajtägare som vill starta en chatt genom eller i relation till sitt CMS.

Historiskt är inte detta en funktion som CMS-tillverkarna erbjuder själva, till skillnad från t ex enklare forum-moduler eller kontaktforumlärslösningar. Det har helt enkelt inte tillräckligt efterfrågats av kund. Men här kanske tillverkarna måste tänka om. Faktum är att med modernare teknik som öppna identiteter, realtidsuppdateringar och frånvaron av postbacks så syns chattar allt oftare på flera olika typer av webbplatser. Och visst finns det fördelar att ha samma identiteter och moderator-inställningar direkt ifrån sitt CMS dashboard.

Nu finns det envägschatt (CRM/kundtjänst främst) och alla-till-allachatt (forum i realtid, ofta medmoderator och flera rättighetsnivåer). Men som tjänst erbjuds de båda ofta av samma tillverkare så tänkte gå igenom samtliga nu hösten 2010 här nedan:

 • Det finns så klart kanadensiska CoverItLive (skriven i PHP) som seglat upp och blivit alla tidningars favorit-tjänst då den inte bara ger en administratörs- och användaruppskattad upplevelse men även är tillgänglighetsanpassad, plattformsvänlig, CMS-integrerbar, för statistik, har tydliga och många kontroller samt inte är speciellt begränsad eller reklamspäckad i sitt, gratis, standardutförande.
 • Netdialog One2Many kostar pengar, men har under 2009-2010 smugit upp och syns lite här och där som ett val hos webbredaktioner med löpande budget.
 • Olark är en modern (fungerar med alla standard IM-klienter som GTalk eller Jabber IM client (via Meebo.com, IM+, iChat, Adium, Trillian, Digsby, Pidgin, etc.), gratis och diskret online sälj- och support chatt. Alltså åt det patenterade LivePersonhållet…
 • LivePerson.com syns även i Sverige. Är dock mycket mer åt kundtjänsthållet och finns i en reklamprydd gratisversion. Är annars en fetklient vilket känns sådär.
 • 123flashchat.com är en tidigare relativt vanligt förekommande variant i flash (java bakom, har även videochat-stöd), som namnet nämner. Populär då den har ett genom åren erbjudit ett förhållandevis trevligt grafiskt interface. Används oftast som pop-up.
 • MywebChatLive finns bara i en 30 dagars gratis provvariant. .NET-variant.
 • ATG Live help (tidigare InstantService) är en rätt enkel konkurrent till LivePerson.
 • ParaChat likså, de ser ut som LivePerson men är skrivet i .NET och känns tristare. Har dock automatiskt svenskt språkstöd.
 • Tinychat.com är en lösning som försöker tjäna pengar på reklam men känns rätt ”web2.0-utvecklad” och gör rätt i att driva medlemskap och identitet med med Facebook, Twitter och MySpace öppen oAuth inloggning.
 • Flashcoms Chat 7 har mängder med plugins och funktioner, men är rätt tungrodd nästan á la IRC. Verkar vända sig till spelcommunities.
 • Addonchat har en aningen utdaterad javavariant som finns i gratisvariant.
 • För WordPress CMS finns redan bra, integrerade HTML5-lösningar som ChatRoll.
 • På Drupal 6 CMS finns halvdana lösningar som Chatroom från 2006.
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  AI ska få fler våga köpa däck online från Däckskiftarna

Det finns även så klart alla enklare Facebook OpenGraph, GTalk, Meebo och Wibiya-lösningar som lägger till en liten chattruta ”bara för de kan”. Men dit vill ni kanske inte bjuda in 50-60 viktiga kunder.

Är det video ni är ute efter ”klarar sig” många med Bambuser och uStreams tillhörande chattlösningar.

Nej, CoverItLive spelar i en egen liga just nu med sitt trevliga mobilwebb/iPhone stöd, alla kontroller, stöd för Twitter-posts och avatarer och allt annat. Men trist att det är utformat för och allt oftast måste användas i chattar med extremt mycket action och en 100% aktiv moderator.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Netlify headless får 22 mdr värdering, anledningarna till hysterin

Kommentarer

 1. Pingback: Tweets that mention Bästa lösningarna för Chatt genom CMS | Might Know Something Else -- Topsy.com

Leave a Comment