Drupalcon Portland 2024: ”Drupal för knepigt, ska förändras på riktigt med Drupal Starshot”

In Drupal, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Update: Vad står på schemat under ett Drupal Drupalcon 2024? Drupalcon Portland avslutades nyligen och fick besök av CMS:ets grundare och Acquia-CTO och storägaren Dries Buytaert. Acquia var även mer ensam storsponsor i år, men hade hjälp av Pantheon, Elevated Third, Evolvingweb, FFT (Jakala), ImageX, Panantir och Tag1.

v0
är fortfarande populär version där ute
AD:  

Få ovärderliga råd och kunskap inom området. Öppna upp ett MKSE.com expert online videosamtal på några minuter. Skaffa ett MKSE 🔭 Premium konto idag. En del av MKSE Patreon medlemskapet. Experutvärdering, personligt stöd plattformsval, intel/databastillgång och rådgivning längs med vägen.


De större sessionerna rörde fortfarande uppgraderingar från äldre Drupal CMS versioner. Som ett från Drupal 7 till Drupal 10 med nya stöd. Även resten av sessionerna var rätt tech’iga, det var om automatiska uppdateringar (igen) samt om uppgradering från sjuan till tian med nya verktyg (igen!).

Dries menade i sitt keynote för övrigt att CMS:ets gränssnitt är för knepigt att använda men att tekniken ska vara överlägsen många konkurrenters. Han menar att egna core-tekniken är fantastisk men fortfarande, så många år senare inte används på rätt sätt. Vilket är ett stort problem. I större återkommande möten med alla stakeholders från olika sidor (öppna, kommersiella, partnersidan) ska man nu adressera detta på riktigt. Trots man numera pratat om det i decennier och även iscensatt flera väldigt lika initiativ genom åren. Detta ska denna gång lett fram till projektnamn ”Drupal Starshot, som kallas en typ av ”Drupal 2.0” och ska vara en helt omskriven ”fork” med en mer novis användare i fokus. Dries ska lägga majoriteten av sin egen tid på projektet under 2024.

Enligt W3Techs har Drupal tappat närmare 50 procent av alla installationer mellan åren 2018-2022. Samtidigt som WordPress växt med lika många procent samma period. Även konkurrenter som Webflow och Wix har fem- eller sexdubblat sina siffror samma period.

Det kan vara en anledning det är lite stressigare än vanligt för Dries och co. i relationen med riskkapitalsägarna Vista Equity Partners. Den traditionella tidsfristen om 3-4 år efter förvärv är här. Drupal, och antagligen därmed även Acquias drifts-, tredjeparts- och tjänsteaffär, har under perioden minskat. Vilket kan vara anledningen att Dries igen vänder sig till egna connunityt. VD Michael Sullivan byttes ut mot COO Stephen Reny i Boston för ett tag sedan.

Andra relaterade nyheter? Det verkar som man försöker bredda produktportföljen. Förra hösten köpte även Vista Equity Partners upp Monsido accessibility & optimization från CivicPlus i en satning att bredda egna produktutbudet inom optimering och tillgänglighet. Det blev direkt en utökning av egna Acquia DXP molnet. Det var första affären sedan Acquia köpte upp AgilOne Inc. AI-baserad personaliserad marknadsföring i slutet av 2019 samt Cohesion kort dessförinnan.

Dries ville även att alla deltagare på plats skulle hjälpa till och ge av sin tid för att open source-koda på den nya plattformen. Som tack erbjöd han de första 10 som ställde upp nytryckta Drupal-buckethats (!). Tidigare har ”äran” i form av att få bli namngiven i källkoden delats ut. Det ska läggas till att Vista Partners för 4,5 år sedan köpte en majoritet av Acquia Drupal för omkring 10 miljarder. I jämförelse har t ex Storyblok CMS erbjudit sina partners och utvecklare totalt 16 Mkr i cash, som delas ut i 110 000 SEK överföringar.

Vista Equity Partners lyckades som ägare i Marketo öka värdet på innehavet med 26,5 mdr mellan åren 2016 och 2018. Något de säkert gärna skulle återupprepa och sedan dess blivit lite av deras signum. Men det är så klart något som verkar svårt i en mer tydligt definierad och inte så desillusionerad marknad av mjukvara.

Acquia valde även använda Portland för att adressera sina kunder inom medicin- och läkemedelssektorn. Området ”Healthcare Industry Summit” var i fokus där det talades om Phase2 syn på design för Drupalkunderna inom området. Slutligen användes denna DrupalCon till att försöka certifiera fler på egna produkterna.

Beställarstöd inom martech, e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss

    MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Consid tar över digitala kanaler och Sitevision hos fackförbundet