Expressen.se rullar smärtfritt över på EPiServer 6 CMS

In Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström14 Comments

Update: Expressen.se har denna onsdagsmorgon gått live på den Bonnier-gemensamma, Bink-konktrollerade EPiServer CMS 6 R2 DN.se och DI.se redan ligger på (se länkar för alla MKSE-artiklar om de projekten). Söderhavet stod för den nya designen.

I den här artikeln berättade Mattias Carlson, redaktionschef Digitala Medier,att anledningen till bytet var:

”- Vi kommer att få ett bättre redaktörsgränssnitt som kräver mindre antal klick vilket gör oss snabbare.”

Det verkar som Expressen-teamet fått använda sig av samma kompetenta Bink-resurser inom utveckling och test som Di.se (vilka dock ej Resume.se fick åtnjuta för exakt ett kvartal sedan).

Visuella barnsjukdomar skiner med sin frånvaro och releasen känns vältestad inför extern utrullning. Sajten har snabbats upp betydligt sedan den låg på Polopoly. Utvecklingsteamet bakom denna release ska varit mer lokaliserat i Sverige än i Ukraina. Fredrik Wallström på Bink var produktägare (han ansvarade även för produkten DN.se).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Hypoteket och Schibsted får ny UX, UI och ID signerad Söderhavet

Thomas Mattsson skriver att den EPiServer-version som Bink hade utvecklat bara delvis räckte för Expressen. De passade i projektet på att göra några små förbättingar för kvällstidningsjournalistikens CMS-version.

Sajten ? Det blev en centrerad release med med yta i sin ”540 pixlars grid”. Mycket av designen känns oförändrad, enbart förstorad för de nya designramverket. Som rubrikerna och bildstorlekarna.

Startsidan har en enbart-bild-baserad carousel som tvåsekundersrullar utan möjlighet till påverkan av besökaren. Fliksystem används för Nyheter, Sport, Nöje, Livsstil och TV. Dela-funktionerna har äntligen skurits ned till Facebook, Twitter och mail. Den senare i en vit lightbox. Det finns en ”mest läst” efter varje artikel. Även ”Rätta textfel” och ”Skriv ut text” har stor plats i artiklarnas nederkant.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Hallon skapar ny ID med Tre Creative Agency och Söderhavet

Annars är det inte mycket nytt Expressen passar på att ta med i sitt utdragna plattforms- och re-designbyte.

Knappt så det går att kalla en re-design och ovanligt jämfört med när de andra tidningarna (främst DN och SvD) relanserar sin närvaro. Detta trots att det tidigt i höstas sades att Thomas Mattson och Mattias Carlsons (redaktionschef Digitala Medier på Expressen) ”Expressen 2011/2012”-projekt även skulle inkludera en redesign.

Expressens WordPress MU bloggportal (från XCAP) projekt lades ned av kostnadsskäl i höstas.

Founded by fours Expressen TV i Flash ser ut som tidigare.

Kommentarer

  1. ”Expressens WordPress MU bloggportal (från XCAP) projekt lades ned av kostnadsskäl i höstas.”

    Det där stämmer inte. XCAP-systemet lades ner, och läsarbloggarna försvann. Redaktionens bloggar flyttades till WordPress och rullar på där.

  2. ”Startsidan har en enbart-bild-baserad carousel som tvåsekundersrullar utan möjlighet till påverkan av besökaren. ”

    Läsaren kan påverka karusellen genom att klicka på de små bilderna under den stora bilden. Då växlas den stora bilden.

  3. I princip ingen. Har dock varit med och utfört en rad tester i en fas av projektet samt gått superuserutbildningen och byggt upp en del av den nya sajten.

  4. – Vi har beredskap för att tillfälligt lämna Episerver och återgå till Polopoly om det skulle bli driftsproblem, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till Resume.se. 

  5. Lite om själva re-designen. Expressen ville främst öppna för bättre annonsformat och lite flexiblare ytor att arbeta i redaktionellt. Känslan och konceptet i övrigt skulle vara som befintliga Expressen. Späckat och livligt. Förändringarna skulle knappt märkas. Liknande re-design-filosofi som bl a Aftonbladet och Facebook. Denna lilla designförändring gjordes av Söderhavet.

  6. Nope – no mobiletech on Expressen (förutom en liten mät-tag helt i botten av sajten)

Leave a Comment