Facebook Pages har dödat alla varumärkes- och produktcommunities

In Chatbots, Community, Facebook Pages, Facebook Open Graph, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström8 Comments

Ni har länge kunnat se det själva, men MKSE.com tänkte ändå understryka det faktum att, av alla produkt-, varumärkes- och TV-programs communities som startas sedan sensommaren 2010 återfinns 9 av 10 (ingen överdrift)  direkt på en Facebook Pages. Med tillhörande, ren Facebook Pages URL (facebook.com/communitynamn).


Inte ens egen URL, egen drift och egen design med tillhörande Facebook Connect login lockar alltså längre. Det har bryskt övergetts till förmån för så enkel login, autenciering och närhet till ”wall-chatt” som möjligt. Den blåa standard Facebook-utséendet ger duger tydligen gott tillsammans med en logotypebild i storleken 200px × 23opx.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  AI överallt på årets stora Drupal Drupalcon, KitKat och Jägermeister på stora scen

Men som det fungerar hos användarna, och så fort det gick. I samtliga sammanhang där MKSE.com tittat in på produkt-, varumärkes- och TV-programspages råder en frekvent webbaserad och mobil social aktivitet. Troll verkar även hålla sig borta pga. de ärliga identiteterna. Användarna verkar även vana att leta sig fram till Page’n direkt från sin Facebook-login, ännu en fördel för ”mini-internet” (Facebook).

Alternativet under sista delen av 00-talet var alltså att gå in på ett upphandlat community-projekts URL alternativt på egna företags- / varumärkessajtens tillhörande communitydel, oftast bakom ett slash.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Karlstads Universitet fortsätter satsa på Drupal-svit

Här kan ni se alla produkt-, varumärkes- och TV-programs communities som istället valde att betala för en properitär licens eller en open source community-produkt med dyra utvecklingstimmar under 2007-2010.

Vad är det jag påpekat sedan 2009, communitytillverkare?

Kommentarer

 1. Pingback: Facebooks webb i webben kan lyckas | Pers Värld

 2. Pingback: Tweets that mention Facebook Pages har dödat alla varumärkes- och produktcommunities | Might Know Something Else -- Topsy.com

 3. Från http://www.persvarld.se/2011/02/23/facebooks-webb-i-webben-kan-lyckas/ – Det som först slår mig är all den där datan (DB) som dessa kampanjsajter ändå genom åren byggt upp. Oftast kommer de bara till användning för mailutskick om nästa kampanj (vid opt-in) men i de egna communities som byggdes upp under 2007-2010 borde ändå en hel del annan kul information genererats i de mer framgångsrika fallen. Mining, spårbarhet, analys etc. av denna data.

  Och bristen på detta, ägandet, är det alla Facebook-tvivlare alltid först tar upp.

  Dessutom, som jag nämnde i den korta bloggposten – designen och helhetsintrycket. Det är ju knappast varumärkesbyggande att ha en Page. Troll försvinner, men jag tror samtidigt det underminerar varumärket att deras Page behandlas ”som vilken Facebook-wall som helst”. Mer spontana, kanske kritiska åsikter etc. än om det varit en sajt besökaren inte ”snubblat in på” (genom Facebook-klick / Facebook-sökning).

  Sedan är väl fortfarande Pages rätt begränsat funktionellt. Det är något Facebook jobbar på, men idag finns inte mkt att välja på för sidägarna.

 4. Pingback: Facebook är gemenskap light « Jajja Magazine

 5. Pingback: Facebook är gemenskap light | Uppkopplat

Leave a Comment