Familjeliv.se besökarna hatar Facebook Like knappen

In Chatbots, Community, Facebook Pages, Facebook Open Graph, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

Få plugin’s har slagit igenom så pass snabbt som det sena april F8-släppet Facebook Like. En iFrame och XFBML knapp som sade ”like” eller ”recommend” på Facebook.com. För vilken sajt som helst. Ännu ett tecken på Facebook’s storhet och dominans. Det gällde såväl i svensk kvällspress som Expressen.se som alla bloggar. I jämförelse tog det många kvartal innan Expressen.se fastnade för sina sociala bokmärken och de var t ex år efter Twitter-trenden.

Även diverse plugin-utvecklare för t ex WordPress och Drupal var extremt snabba att få ut nya moduler. Förvisso var implementationen i just detta fall relativt simpel då OpenGraph-API:t/kodexempel mer eller mindre fanns färdigställda.


Men en målgrupp visade att det inte bara är att tuta och köra när två communities plötsligt ska kopplas ihop.

Barnlösa mödrar, vana att agera under aliasFamiljeliv.se, blev chockade när de var ett klick ifrån att ”avslöjas” på Facebook att de hängde på Familjeliv.se. Kanske då de inte har barn, eller inte vill röja sina åsikter under eget namn.

När man tänker på det en ganska väntad reaktion. Även en av anledningarna till att mer slutna communities (som vissa målgrupper kräver) tas fram. Som inte är baserade på, eller väljer att integrera några öppna, sociala identitetstjänster. För även om kraven är enklare krävs då en komplett communityprodukt som Drupal eller EPiServer Relate+. Det räcker inte med ”forumtråd-community” á la Disqus eller RPX för att skapa den önskade medlemsinteraktionen.

Nästan samtliga av Familjeliv.se besökarna krävde att funktionen togs bort. Kort efter lansering. Men Like-knappen finns fortfarande kvar hos Facebook Connect pionjären (nåja) Familjeliv.

Knappen finner ni även på MKSE.com, i toppen av denna artikel.

Kommentarer

  1. Intressant! Som webbutvecklare är det lätt att glömma de slutna forumen och per automatik tänka integration. Därför är det bra med en reality check som denna.

    Jag förstår dock inte hur du menar att Drupal skulle vara mindre lämpat (än vad?) för att bygga communityn integrerade med öppna, sociala identitetstjänster. Utveckla gärna hur du tänker.

  2. Familjeliv.se Status vill OCKSÅ publicera på Facebook Wall, trots att checkbox'en ”Visa på Facebook” INTE är ifylld.. lär inte uppskattas.

Leave a Comment