Mantaray och SEB bryter mot vBulletin copyright?

In Chatbots, Community, Facebook Pages, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström14 Comments

Update 2: Några turer efter publicering har Mantaray fått OK från vBulletin supporten att använda ”Powered by”, men ännu hellre ”Hosting by”. Således är varumärkesfrågan från morgonen utredd. Här följer originalartikeln:

Ett aningen bortglömt community-hus är Mantaray. Med viss rätt. De baserar sina projekt på open source forumprodukten vBulletin. På så sätt har de skapat trevliga bankerforumet/halv-communityt SEB theBenche.com. Det trådade forumet utgör det interaktiva som byggts in på sajten.

thebenche

Men MKSE.com undrar vad James E. Limm och John Percival (grundare) på JelSoft vBulletin tycker om ”Powered by Mantaray i sidfoten. Ett fult tilltag som, vad jag kan få fram, inte är tillåtet.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Nova bakom ännu en byrå i Singular Studios, anställer från Seventy och Perfect Fools

mantaray

Andra, liknande Mantaray vBulletin-referenser är: Byggahus.se (copyright borttagen), 99.se (Powered by Mantaray i samtliga sidfötter), Ham.se (vBulletin fick stå kvar), Gnuf.com, Friskis & Svettis och några mindre projekt för SEB Merchant Banking, Aftonbladet samt Sydsvenska Dagbladet.

Mantaray har inga anställda, men omsätter årligen runt 2 Mkr.

Update 1: Mantaray hör av sig och informerar att de står nära nuvarande vBulletin-ägaren, noterade Internet Brands, med ansvarige Ray Morgan. De tror sig inte ha gjort något fel, men eventuellt ska frasen ”Powered by” tas bort.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Innovationslabben 2.0 är en grej, Scania öppnar Scania Sergel hubb

Kommentarer

 1. Läs vidare. Det tillåter inte att lägga till eget varumärke, ”does not allow you to rebrand the software with another name. It only allows you to remove the vBulletin copyright information”, FAQ #103.

 2. Hej Martin!

  Det finns några faktafel i artikeln. Bolaget bakom vBulletin heter vBulletin Solutions och ägs av Internet Brands – ett amerikanskt börsnoterat bolag. VD heter Ray Morgan och vi har varit i kontakt med både honom och vBulletin Solutions under utvecklingen av sajterna vi driver.

  Vi (eller respektive kund) äger naturligtvis licens för vBulletin och alla plug-ins som används. Dessutom har vi betalat för ”Branding Free” license när vBulletin texten är borttagen.

  Mantaray står bakom slutprodukten som i många fall skiljer sig kraftigt designmässigt och funktionellt från dom moduler vi använder där vBulletin är en viktig beståndsdel. Mantaray står för hosting/drift av sajterna och det är just detta vi pekat på i ”Powered by” texten. För att undvika fortsatta missförstånd ska vi förtydliga texten.

  Texten möjligen olyckligt vald och jag har kontaktat vBulletin Solutions för att få detta utrett en gång för alla.

  Jättetråkigt att du inte kunde kontakta oss innan publiceringen, ett mail tar bara en minut att skicka och jag är snabb på att svara.

  Med varma hälsningar

  Martin

 3. Vad menar du här, att Mainloop gör samma (eventuella) fel på någon sajt som integrerat vBulletin med CommunityLib? Vilken isåfall?
  // Christer, Mainloop

 4. Generellt jag kan tycka att svenska Drupal/Joomla!/WordPress utvecklare är mer ärliga med vilken plattform/pluggar de baserat sina alster på, medan de som varit med lite längre (vBulletin, phpBB, DotNetNuke utvecklare) tenderar ”glömma” att berätta att de baserat den egna, proprietära (?) lösningen på en open source forum/community-plattform.

 5. Det är ju för att vBulletin inte ingår på något sätt i CommunityLib, men vi har ett färdigt integrationspaket till den om man vill använda. Ingen kod i CommunityLib bygger på funktioner i vBulletin.

  Kunden bestämmer om man vill lägga till vBulletin som forum till lösningen, precis som man ofta lägger till OpenX för annonser och annat. En del nöjer sig med den enklare kommentarsfunktionen, som man kan bygga enklare forum med.
  Ett par kunder har köpt tillägget att få dölja vBulletin-logotypen.

 6. Klargörande från vBulletin. Det är helt ok att skriva ”Powered by Mantaray” så grunden för hela den här artikeln föll plötsligt.

  ”Hello Martin,

  The license agreement says that you may not rebrand the forum, even if you have a branding-free license. The 'Powered by Mantaray' text shouldn't be a problem, a clearer alternative would be something like 'Hosting by Mantaray' or similar.

  Best Regards,
  Colin Frei
  vBulletin Support Team”

 7. En helt annan fråga är ju om vBulletin egentligen är open source som du skriver?

  Man kan förvisso se koden och ändra i den för eget bruk men det är också allt; men man kan endast få tag i den genom att köpa produkten, och man får inte distribuera vidare. Så open source vet jag inte om jag vill kalla det.

Leave a Comment